Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Ruska Manikura vs. Klasična manikura

dry-manicureNamakanje noktiju u vodu je zastarjela tehnika koja bi se trebala izbaciti iz prakse u kozmetičkim salonima. Odgovor na pitanje zašto namakanje noktiju u zdjeli nije korisno za nokte pročitajte u daljnjem tekstu.

Nokat je po strukturi rožnat, slojevite građe kao cigla na starim zgradama i kao takav sklon upijanju vode. Normalno je za pretpostaviti ukoliko se se nokat namače 10 – 15 minuta da će apsorbirati znatnu količinu vode. Što se nokti duže namaču to će oni upiti veću količinu vode.

Posljedica namakanja noktiju prije manikure

·         bubrenje nokta

·         mijenjanja njegovog prirodnog oblika

·         mijenja se kemijsku strukturu nokta

·         Smanjuje se prirodni ph nokta

·          čini  nokat podložnim ulasku bakterija

Dozvolite mi da Vam približim malo anatomiju nokta .

Nail_Structure_LabeledNokti su tanke,transparentne lagano zaobljene keratinske ploče. Struktura nokta je vrlo slična strukturi kože samo što su slojevi stanica gušći. Nokat je sastavljen od keratina, bjelančevina s aminokiselinama. Građen je kao zid od cigle  te su stanice međusobno povezane u slojeve. Normalan, čvrst nokat ima približno 100 slojeva.

·         LEŽISTE/ PLOČA NOKTA  -  je mjesto u kojem je smješten nokat. Ploča nokta je  roze boje.

·         MATRIKS  -  korijen nokta. Predstavlja najosjetljivije područje u cijeloj građi nokta. Ovdje se stvaraju nove stanice koje potiskuju stare I tako nokat raste. Bilo kakvo oštećenje  matriksa rezultirat će deformacijom ploče nokta. Bilo kakva teža bolest, veća psihička trauma I dugotrajan stress mogu izazvati poprečne ili  uzdužne brazde na površini nokta.

·         CUTICLE –  kožica koja se nalazi na gornjem dijelu nokta. Ova kožica predstavlja filter za kemijska, mehanička oštećenja korijena nokta  te sprječavanje prodiranje mikroorganizama. Jako je važno ne rezati  cuticle  jer će korijen nokta ostati ne zaštićen a  zanoktice će se više i brže stvarati.

·         LUNULA – bijeli vidljivi polumjesec na gornjem dijeli ploče nokta. Ovo je mjesto gdje počinje process keratinizacije tj.stvrdnjavanja nokta. Ovdje je nokat još uvijek  veoma osjetljiv na oštećenje i zato je jako važno čuvati ga prilikom manikiranja ili stavljanja gela.

·         VRH ILI SLOBODNI RUB NOKTA -predstavlja bijeli dio nokta na vrhu. To je tzv. mrtvi dio nokta.

·         HIPONIHIUM –  kožica s donje strane nokta, koja predstavlja zaštitni opnu nokta. Nikada ne ne smije nasilno   odstranjivati. Oštećenje dovodi do onikolize tj.odvajanja ploče nokta  od ležišta nokta.

Zašto je Ruska Manikura tzv. suha manikura boja od  klasična manicure ?

Što se veća količina vode nalazi između slojeva ploče nokta to je veća vjerojatnost da će te molekule vode tzv. podmazivati slojeve ploče nokta. Koje će klizati jedan pored drugoga, a istovremeno će prisiljavati ostale slojeve na odvajanje. Ploča nokta mijenja oblik i bubri zbog prevelike količine vlage i vode u međuslojevima ploče nokta. Ploča nokat se može uvinuti , poravnati ili iskriviti , ovisno o svom izvornom obliku. To se događa jer sadržaj vode u noktu se nesrazmjerno povećava za 25 do 30 % namakanjem. Da bi nokat bio zdrav postotak vlage mora biti između 15 – 18 %.

Kako možemo očekivati da kvalitetno nanesemo lak na nokte i da on drži ako je podloga mokra i pretjerano vlažna? Također vlažna i mokra podloga je sekundarna stvar koja otežava sušenje nokta i laka.

Nanošenje laka na vlažnu podlogu rezultira sljedećim :

·         dolazi do povlačenja slojeva nokta

·         uzrokuje odizanje laka

·         povlačenje  laka

·         pucanje nanešenog laka

Ne postoji idealno rješenje, svaka ploča nokta je drugačija.

Mekani , tanki i jako fleksibilni nokti će puno više biti pogođeni i oštećeni namakanjem u vodi. Za razliku od noktiju koji su debeli , suhi i tvrdi . To je uvijek razlog zašto je neophodno da nokte tretira profesionalac koji razumje problematiku noktiju. U suprotnom napravimo više štete nego koristi. Najbolje je donositi odluke na temelju činjenica i savjeta koji mogu pružiti educirani kozmetičari koji rade profesionalne manikure.

Razlog za natapanje u vodi izvorno se koristi za omekšavanje kutikula nokta. Imajući na umu da je ploča slojevita i sklona apsorpciji velike količine vode, postoje drugačije metode manikure. Praksa namakanja ruku u zdjeli više nije potrebna.

Odlična alternativa je tretman RUSKE MANIKURE koja se radi na suho bez namakanja.

Koristeći posebne proizvode za omekšavanje kutikula nokta, koriste se i posebni alati koji obradom nokta skidaju višak kožice, dok posebne rašpice koje se upotrebljavaju za skraćivanje i oblikovanje nokta u tretmanu sjajno pridonose zatvaranju slobodnog ruba nokat kako bi se spriječilo isušivanje i cvjetanje nokta.

Ako se radi SPA MANIKURA by OPI tradiciju stavljanja ruku u zdjelu s posebnom kupkom je potrebno napraviti kako bi se kroz vrlo kratko namakanje lakše napravio piling dlanova, ruku i kutikula nokta i tako pripremio za daljini drugi korak u spa manikuri. Moj omiljeni proizvod u ruskoj i spa manikuri koju koristim za omekšavanje kutikula je OPI Avoplex Exfoliating Cuticle Treatment krema koja uz dubinsku hidrataciju vrlo lako omekšava i otklanja zadebljalu i raspucalu kožicu. Nakon suhe manikure svakako preporučujemo OPI lakiranje , OPI infinity lakiranje ili ako se ne želite zamarati skidanjem laka Shellack i Glosy N trajno lakiranje. Za one koji imaju oštećene nokte svakako preporučujem probati OPI GEL BRAKE .

Da bi se izbjegla zabuna s tretmanom pedikure. Sasvim je u redu namakati noge 10 – 20 minuta kako bi se omekšali natisci i ragade koje se stvaraju zbog ispucale, suhe i zadebljale kože na stopalima. Nokti na stopalima su deblji od noktiju na rukama najčešće ih ne koristimo koliko i ruke.

Neke od raznih oblika ruske manikure mozete isporbati u Athena Kozmetičkom studiju na Malešnici ili U Ageness beauty institutu u centru grada 

Athena studio – obrt za usluge i poduku

Ulica Donje Vrapče 34, HR – 10 090 Zagreb

Vl : Tanja Rebrača

gsm: +385 (0)91 7975 246

www.athena-kozmetickistudio.hr
www.pilates-bodytehnika-zagreb.com.hr

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *