Isprobajte savršeni rižoto od dagnji po receptu chefa Bojana Brguljana – kremasto, aromatično i pravo mediteransko iskustvo u tanjuru.
Porcije: 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 30–40 minuta
Sastojci
Za pripremu dagnji
1 – 1,5 kg svježih dagnji
1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
2 češnja češnjaka
100 ml suhog bijelog vina
Maslinovo ulje
Za rižoto:
300 g riže za rižoto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
1 srednja glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckana ili protisnuta)
100 ml suhog bijelog vina
1 – 1,2 l ribljeg temeljca (ili vode s tekućinom od kuhanih dagnji)
Maslinovo ulje
Svježi peršin (sitno sjeckan)
Sol, svježi mljeveni papar
Po želji: maslac (za kremoznost), limunova korica ili limunov sok
Priprema:
Temeljito operite dagnje pod hladnom vodom tako da ostružite školjke čeličnom četkom. Obavezno uklonite “brkove” koji vire iz školjke. Savjet više: bacite sve dagnje koje su već otvorene i ne zatvaraju se kad kucate na njih– to su vjerojatno pokvarene. U velikoj tavi ili loncu zagrijte malo maslinova ulja, dodajte nasjeckani luk i češnjak i kratko pržite pazeći da ne potamni. Dodajte dagnje poklopljene 5–7 minuta, povremeno protresajući posudu. Kad se dagnje otvore gotove su. Pustite da se malo ohlade te ih školjke izvadite meso. Tekućinu u kojoj su se kuhale dagnje procijedite kroz gazu ili cjedilo kako bi se uklonio pijesak te dobiveno koristite kao temeljac za pripremu rižota.
Priprema rižota
U lončiću zagrijte riblji temeljac ili vodu pomiješanu s procijeđenom tekućinom od dagnji. Neka cijelo vrijeme bude vruća. U širokoj, dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte u laganoj vatri 5-10 minuta dok ne omekša i postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi pazeći da ne zagori! Na kraju dodajte rižu miješajući 1–2 minute da se malo “zapeče” i upije okuse. Riža će postati lagano prozirna na rubovima što je ujedno znak da je spremna za vino. Na kraju deglazirajte vinom kuhajući jednu minutu kako bi alkohol ispario. Kad ste dobili kompaktnu masu u rižoto dodajte riblji temeljac puštajući da se rižoto kuha na laganoj vatri 15–18 minuta, dok riža ne bude al dente (mekana izvana, ali s laganim otporom u sredini). Savjeti više: nemojte odjednom dodavati previše temeljca cilj je kremasti, a ne “jušni” rižoto. Prije kraja kuhanja (nakon cca 15 minuta), dodajte meso dagnji u rižoto. Po potrebi još začini solju i paprom a kako bi rižoto bio dodatno kremast na kraju dodajte žlicu maslaca i par kapi limunovog soka za svježinu.
Dobar tek!