Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Znate li što se jede za vrijeme blagdana?

salata_sviježa_zdrava_hranaPurica se često smatra uobičajenim novogodišnjim objedom, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. nakon što je Europa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga,  labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.

Tradicionalna novogodišnjom večera kakvu je mi znamo, u drugim kulturama izgleda drugačije.

Australija

Nova godina je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak, sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.

Češka

Tradicionalno jelo se jede na staru godinu i sastoji se od riblje juhe, salate, jaja i šarana.

Finska

Tradicionalna novogodišnja večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka odlazi se u saunu, a zatim u posjet grobovima rodbine.

Njemačka

Pečena guska je omiljeni novogodišnji obrok, uz krumpir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na staru godinu.

Grenland

Novogodišnja večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.

Italija

Novogodišnji ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.

Jamajka

Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak, piletina, goveđi rep i kozu.

Latvija

Novogodišnji ručak je kuhani smeđi grašak s umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.

Norveška

Novogodišnji ručak jede se na staru godinu uključuje bakalar, svinjske kotlete, mesnu štrucu i posebne kobasice.

Portugal

Posebno novogodišnje jelo je slani suhi bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede u ponoć na novu godinu.

Rusija

Gozba uključuje kolače, pite i knedle s mesom.

Južna Afrika

Nova godina je za vrijeme vruće ljetne sezone, već tradicionalna purica jede se za večeru sa svim dodacima.

Švedska

Obrok na staru godinu uključuje školjke, svinjetinu, kuhane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.

Velika Britanija

Novogodišnji puding i pite su najčešći izbor.

SAD

Za ručak je guska, puran, razno povrće, tikvice, bundeve i pita.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *