Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Pomoću metode ‘Brainobrain’ stotinu stranica pročitate u sat vremena!

brainobrain_2Mnogi roditelji se danas žale da im djeca imaju sve slabiju koncentraciju i sve kraću usredotočenost na školske obaveze, a to, naravno, rezultira slabim uspjehom. Što učiniti s tom mladom internetskom populacijom i ima li lijeka za takvu djecu?

Ima! Tvrdi Klaudia Ehmer Vorgić, direktorica “Brainobrain Internationala” za Europu i vlasnica licencije za provođenje ovog programa u zemljama s područja bivše Jugoslavije, koja se obučila u Dubaiju, a onda čudotvorne ‘vježbe za mozak’ donijela i u Hrvatsku.

Klaudia Ehmer Vorgić je, naime, šest godina živjela u Dubaiju i tamo je zajedno sa svojom sestrom liječnicom htjela otvoriti dječji vrtić. U promišljanju tog pothvata otkrila je centar “Brainobrain” koji podupire i tamošnje ministarstvo obrazovanja.

Vidjevši koliko dobrobiti daje ta metoda s ISO certifikatom, Klaudia se uključila u program te ubrzo upisala i svoja dva sina – mlađem je bilo sedam, a starijem trinaest koji danas, kaže Klaudia, nakon što je prošao šest stupnjeva Brainobraina u Dubaiju, knjigu od stotinu stranica može pročitati u sat vremena!

- Ne, moj sin nije ‘vunderkind’ niti je prošao tečaj brzog čitanja, nasmijala se gospođa Klaudia na naše pitanje je li riječ o posebnom djetetu.

– On je prosječno dijete i žao mi je što trenutno, otkako živimo u Zagrebu ne može nastaviti s “Brainobrainom” jer u Hrvatskoj još nismo obučili trenere za ostale stupnjeve – govori menadžerica za Europu i dodaje kako ova metoda vježbanja mozga pomaže baš svakom, čak i hiperaktivnom djetetu.

- U svakom djetetu i svakom čovjeku čuči genijalac. “Brainobrain” metoda djeci pomaže razviti sposobnosti koncentracije, brzine, točnosti, fotografskog pamćenja, vizualizacije, samopoštovanja, samopuzdanja, kreativnosti te razvija liderske vještine, odnosno uči ih kako postati lider svojeg života. Ali i još važnije, djeca se uče tome što je zajedništvo i koliko čovjek ne smije biti sebičan – kaže Klaudia Ehmer Vorgić.

Sve su to sposobnosti koje bi svaki roditelj želio svojem djetetu, a ne zna kako ga naučiti. U čemu je čarolija?

- “Brainobrain” je inovativni dvojezični program razvoja intelektulanih i životnih sposobnosti i vještina kod djece koji provode obučeni visokoobrazovani stručni ljudi, najčešće s područja društveno-humanističkih znanosti – pedagozi, psiholozi, odgojitelji, učitelji, anglisti…. Cilj ovog programa je usklađivanje lijeve i desne polutke mozga, objasnila nam je Danijela Smiljanić, pedagoginja i antropologinja te stručna suradnica u zagrebačkom centru “Brainobrain”.

- Sve se to postiže pomoću tehnika Abacus – mentalna aritmetika na drevnom azijskom računalu, zatim NLP – neurolingvističko programiranje te VAK – vizualna, auditivna i kinestetička metoda učenja. Djeca na kraju pokazuju fantastične rezultate iz matematike, ali i svega ostalog. Imate na YouTubeu snimke, na primjer djevojčicu od deset godina koja istodobno pjeva, pleše i zbraja po deset znamenki – kazuje Danijela Smiljanić.

Program je namijenjen djeci u dobi od 4 do 14 godina, održava se jednom tjedno u trajanju od 120 minuta, tijekom programa koji je podijeljen u deset stupnjeva, a svaki stupanj traje oko tri mjeseca. Nakon završetka stupnja, djeci se dodjeljuju diplome. Čini se prilično dugo za današnju ‘google-djecu’ koja sve informacije lako dobiju na računalu, ali Klaudia Ehmer Vorgić tvrdi da djeca vrlo lako i jednostavno prolaze ta da dva sata rada.

Osim rada na Abacusu i mentalne aritmetike, djeca rade vježbe koncentracije, disanja, testove kojima se potiče rad mozga, razmatranje vrijednosti i osobina koje posjeduje ona osoba koja djeci predstavlja uzor, a u “Brainobrainu” je uzor Majka Terezija.

- Lik Majke Terezije se objašnjava preko bajke kao što je, na primjer, „Čarobnjak iz Oza“. Svako dijete pronađe nešto o Majci Tereziji, to objašnjavaju, odglume, zaključuju kako bi se ponašali i kako bi osjećali na njezinu mjestu. Tako im se podiže razina poimanja ljudskih vrijednosti, a sve što nauče im ostaje do kraja života – kaže gospođa Klaudia.

Tijekom programa koji je podijeljen u deset stupnjeva, a svaki stupanj traje oko tri mjeseca. Nakon završetka stupnja, djeci se dodjeljuju diplome, a jednom godišnje se održavaju i natjecanja na državnoj razini. Tijekom proteklih deset godina, otkako je program “Brainobrain” uveden najprije u Indiji, u cijelom svijetu je oko 650.000 djece završilo svih deset stupnjeva, a u svakom trenutku je u svijetu oko 150.000 djece uključeno u program.

“Brainobrain” se provodi u dvadeset zemalja svijeta, osim spomenutih Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, primjenjuje se još u Velikoj Britaniji, SAD-u, Švedskoj, Australiji, Poljskoj, Qataru, Kuvajtu, Omanu, Keniji, Kanadi, Makedoniji, gdje ga je uvela također Klaudia Ehmer Vorgić.

Dok je još radila u Dubaiju, tamo je na obuku dovela tim ljudi iz Makedonije odakle joj potječe majka. Makedonski treneri su u svojoj zemlji počeli s djecom raditi 2010. i tamo je trenutno u program uključeno oko tisuću djece. Nakon dolaska u Zagreb gospođa Klaudia je pokrenula otvaranje šest centara i još jedan u Samoboru, a stižu upiti i iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovih dana se u Splitu i Zagrebu obavljaju upisi u ovu sasvim novu izvanškolsku aktivnost, a prošlog tjedna su prve dvije Splićanke položile ispit za trenerice prvog stupnja “Brainobrain”, čamu smo i nazočili u prostorijama Centra za kulturu Zlatna vrata. Riječ je o Marini Hajdić i Ani Bebić.

- Psihologija i rad s djecom su me uvijek privlačili, ispričala je Marina Hajdić, odgojiteljica po struci te objasnila prednosti “Brainobraina”:

– Ovaj program integrira lijevu i desnu polovicu mozga i tako izvlači ono najbolje iz nas. Magija programa je da zajedno rade i djeca i trener i roditelji i svi zajedno napreduju kroz ovaj rad. Vidim i prednost u trajanju programa od tri i pol godine, jer danas su svi naviknuli dobivati instant-znanja, a ovako, pravilnim radom i trudom plodovi neće izostati.

Ana Bebić je inače diplomirani inženjer pomorskog prometa, trinaest je godina radila u komercijali, ostala je bez posla i program “Brainobrain” došao joj je u pravom trenutku.

- Imam sina i kćer od 2,5 i 4,5 godine i želim i njih uključiti u ovaj program. Sretna sam što se djeca mogu razviti u sretne pojedince jer je onda i nama roditeljima puno lakše i svi zajedno imamo mogućnost razvoja jedne sretne zajednice. Najprije ću sina uključiti u rad grupe da bude dio zajednice gdje komunicira, dijeli i proživljava informacije, zadovoljna je Ana Bebić.

Marina i Ana će već ovog mjeseca započeti s provođenjem programa “Brainobrain” koji će se u Splitu održavati u Centru za kulturu – u Zlatnim vratima i njihovim prostorijama na Mertojaku. Pohađanje Brainobrain programa stoji 410 kuna mjesečno.

Olgica Ivić Grizelj

Preuzeto sa: http://www.slobodnadalmacija.hr/

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *