Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Hrana za bolji rad mozga

Razmišljajte brže, bolje se koncentrirajte i budite pametniji konzumirajući hranu bogatu hranjivim tvarima koja služi jačanju moždanih stanica. Uz to, nikada nemojte podcijeniti moć dobrog sna i redovite tjelovježbe – to će vam pomoći da se osjećate izvrsno.

Da biste pokrenuli svoje moždane vijuge, evo koje namirnice morate obavezno uvrstiti u rutinu svoje prehrane:

Losos

losos_001

Jedan od najvažnijih sastojaka za koncentraciju i da biste se dobro osjećali su omega-3 masne kiseline. Ove masti su dobre za poboljšanje pamćenja i moždane funkcije te se pokazalo da smanjuju rizik od degenerativnih psihičkih bolesti poput demencije, poboljšavaju raspoloženje, smanjuju anksioznost i pomažu u borbi protiv stresa.

Tuna

tuna_002

Poput lososa, odrezak od tune također je opskrbljen sa omega-3, kao i aminokiselinama koje služe za opravak i pravilan rad vaših moždanih stanica. Radije jedite sviježu tunu, nego iz konzerve jer ćete na taj način dobiti najviše hranjivih tvari.

Tofu

tofu_003

Tofu sadrži bjelančevine i bogat je omega-3 masnim kiselinama, a ne sadrži puno kalorija i zasićenih masti. To je zato što je napravljen od fermentiranog gruša.

Soja

Soja je prepuna zdravih omega-3 masnim kiselinama i zato je odlična za poboljšanje rada vašeg mozga. Ako baš i niste ljubitelj ove namirnice, možda ju niste jeli pripremljenu na način koji vam odgovara. Probajte ju pripremiti baš kao i zapečeni grah.

Orasi

Kako pojačati rad mozga dok ste u pokretu? Posegnite za šakom orašastih plodova. Oni vam daju energiju, a prepuni su i željeza, omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vitaminom E koji je još jedna hranjiva tvar bitna za poboljšanje rada mozga.

Jaja
Ne samo da jaja sadrže vitamin B, omega 3 i 6 masti i aminokiseline za poboljšanje rada mozga, već  su bogata i kemijski prirodnim kolinom, koji pomaže da tijelo stvori neurotransmitere zvane acetilkolin. Niska razina ove kemikalije u organizmu je povezana sa Alzheimerovom bolesti i drugim degenerativnim bolestima, stoga zaštitite svoju glavu i provjerite jeste li uzeli svoju dozu.

Jogurt
Jeste li znali da jogurt može poboljšati vašu pozornost i pamćenje? To je zato što sadrži minokiselinu tirozin, koji kada se konzumira u povećanim količinama, pokazuje pozitivan učinak na mentalno zdravlje.
Zob

zob_004

Jedenje cjelovite, sporo oslobađajuće hrane kao što je zob, nije samo dobro za konstantan tok energije u mozgu, već sadrži aminokiseline i B vitamin.  Pokazalo se da B vitamin, posebice folna kiselina, štiti od gubitka pamćenja i oštećenja mozga. Ostale namirnice bogate vitaminom B uključuju.

Banane
Ako morate učiti za ispit ili ste podvrgnuti nečemu što zahtijeva iznimnu koncentraciju na dulje vremensko razdoblje, samo prije toga pojedite bananu. Banane su bogate antioksidansima i mineralima koji vam pomažu za prijenos kisika u mozgu, kao i hranjivim tvarima poput magnezija i kalija, koji su neophodni za pravilan rad kognitivnih funkcija.

Borovnice
Prema istraživanju objavljenom u časopisuu Journal of Neuroscience, pokazalo se da jedenje borovnica pomaže preokrenuti efekt gubitka pamćenja i demencije zbog određenog antioksidansa kojeg sadrži.

Jagode

jagode_005

Isto tako, fakultet u Kaliforniji je otkrio da su jagode moćan izvor flavonoidnog fisetina, koji poboljšava funkciju signalnih puteva u mozgu koji su povezani sa dugoročnim pamćenjem.

Grožđe
Pokušajte izbaciti za doručak sok od naranče te ga zamijenite sokom od grožđa. Pokazalo se da sok od grožđa povećava proizvodnju dopamina u mozgu – prirodna kemikalija od koje se dobro osjećate, a važna je i kod rješavanja problema i boljeg pamćenja.

Crna čokolada

crna_čokolada_006

Dobra vijest za ljubitelje čokolade – tamna čokolada je dobra za mozak! To je zato što sadrži antioksidanse i minerale poput magnezija i željeza koji pomažu pri prijenosu kisika u mozgu. Jedno istraživanje na Sveučilištu u Nottinghamu otkrilo je da pijenje kakaa, ali onog pravog, pojačava protok krvi u područjima mozga koji su bitni za vašu izvedbu i budnost.

Odrezak
Poput tamne čokolade, odrezak je također bogat željezom – mineralom neophodnim za prijenos kisika. Našim moždanim stanicama potreban je stabilan i izdašan dotok kisika kako bi se razvile, množile i maksimalno radile, stoga je važno da ste ispunjeni željezom. Odrezak također sadrži protein i B vitamin.

Špinat
Ako ste za nešto manje mesnato i sa nižim kalorijama, probajte jesti špinat koji je bogat željezom. Sadrži sve minerale za jačanje mozga, i antioksidanse koji uljepšavaju vašu kožu. Zvuči dobro!

Brokula

brokula_007

Brokula je povrće koje je možda najbogatije hranjivim tvarima i pruža cijeli niz vitamina i minerala bitnih za funkcioniranje mozga, uključujući željezo, B vitamin, kalij i kalcij. Pobrinite se da konzumirate najmanje tri porcije brokule tjedno, kuhane lagano na pari.

Leća
Leća je dobra za vaš mozak iz nekoliko razloga. Bogata je proteinima, B vitaminom, željezom i sporo otpušta energiju, te pojačava rad mozga u situacijama kada ga najviše trebate. Definitivno pametan potez!

Rajčice
Rajčice obično poboljšavaju rad vašeg mozga. No, crveno voće sadrži antioksidans likopen, koji poboljšava kognitivne funkcije i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od degenerativnih mentalnih bolesti.

Feferoni

feferoni_008

Feferoni nisu samo odlični za skidanje masnoće, već i za jačanje rada mozga. Kapsaicin je prirodni sastojak u feferonima koji im daje ljutinu. Srećom za nas, naš mozak je pun receptora za kapsaicin, koji kada dođu u dodir, otpuštaju hormon endorfin zbog kojega se osjećamo dobro. Endorfin promiče mir, smanuje stres i olakašava nam usredotočenost. Stoga, imajte feferone pri ruci.

Paprike
Paprike, malo blaže od feferona, također su dobre za vašu glavu. Pune su antioksidansa koji pomažu pri dotoku kisika u mozak, a isto tako sadrže i niske razine kapsaicina i B vitamina.

Krumpir
Ako želite da vaš mozak funkcionira maksimalno, morate jesti ugljikohidrate i dati mu dobar izvor energije. Krumpiri su puni antioksidansa i vitamina, te stimuliraju otpuštanje endorfina, koji vam pomažu smanjiti stres i olakšavaju koncentraciju.

Cikla

cikla_009

Jedan od najlakših načina da ispunite svoj mozak hranjivim tvarima je da mislite o duginim bojama i provjerite jedete li voće i povrće svake nijanse, zato što sadrže različite antioksidanse, vitamine i minerale. Mi smo obuhvatili zeleno, crveno i plavo voće i povrće, ali nemojte zaboraviti i ljubičasto, kao što je cikla.

Šljive
Šljive su pune prirodnih šećera koji osiguravaju sporo otpuštanje energije, kao i vlakna antioksidansa koji pomažu pri prijenosu kisika u mozak.

Kava

kava_010

Kava sadrži kofein koji stimulira naše stanice u mozgu, pomažući im da rade brže i učinkovitije u kratkom roku. Nekoliko istraživanja otkrilo je da pijenje dvije do četiri šalice kave dnevno može čak smanjiti rizik od degenerativnih mentalnih bolesti. Također, kava je puna antioksidansa koji pomažu prilikom prijnosa kisika u mozgu. Ne volite kavu? Probajte zeleni ili bijeli čaj koji, zbog sadržavanja kofeina, imaju sličan učinak.

Voda

Svaka pojedina stanica u tijelu treba biti hidratizirana kako bi mogli maksimalno funkcionirati. To uklljučuje i naše moždane stanice. Stoga, ako ste umorni, mrzovoljni ili samo malo sporiji, popijte čašu vode, pričekajte 20 minuta i pogledajte hoće li vas malo podići, tj. razbuditi. Ovo pomaže u većini vremena.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *