Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 najčešćih zabluda o gubitku kilograma!

kilogramiSlušamo savjete prijatelja, istražujemo različite strategije i dijete s interneta, čitamo knjige i slušamo različite emisije na temu zdravog načina života, ali kako odvojiti činjenice od zabluda?

Nije lako, ali važno je eliminirati neistinite informacije jer one negativno utječu na vaš uložen trud i rad, umjesto da ga pospješuju. Gubitak kilograma na zdrav način moguć je uz poznavanje nekih osnova.

Donosimo vam 11 najčešćih zabluda o gubitku kilograma

1. Morate jesti manje
Izgladnjivanje kako bi se postigla željena kilaža nije najzdraviji način postizanja cilja. Kada se izgladnjujete dolazite u opasnosti od gubitka mišića i organizam doživljava stres. Umjesto da gladujete, jedite manje porcije zdrave hrane koje su bogate vlaknima i proteinima tako da bi vaš organizam dobio sve što mu je potrebno da bi normalno funkcioniralo.

2. Gubitkom kilograma gubite masnoću
Ovo nije uvijek točno. Ponekad je u pitanju voda koja izlazi iz organizma, i zavarava vas da ste izgubili nekoliko kilograma.

3. Znojenje sve rješava
Ovo se nadovezuje na zabludu o gubitku kilograma. Vježbanje i sauna mogu vam pomoći ako želite izgubiti kilograme, ali obično gubite vodu koja je zadržana u organizmu, a vrlo lako se vraća nakon što nešto pojedete ili popijete u većoj količini.

4. Alkohol uništava napredak
Istina je da alkohol ima dosta kalorija, ali ne morate ga u potpunosti izbaciti. Bitno je samo da smanjite unos alkohola.

5. Najbolje je jesti hranu bez ili sa vrlo malo masti
Masna hrana ili ona sa visokim nivoima zasićenih ili trans masti trebala bi se izbjegavati, ali postoji i mnogo zdravih masti koje su prijeko potrebne organizmu. One hrane mozak i mišiće te se od njih duže osjećate sito. Također, pripazite na „manje masne“ proizvode koji vas zavaraju i navedu da mislite kako su dobri, a zapravo imaju puno šećera i raznih dodataka.

6. Uz vježbanje je osiguran uspjeh
Samo zato što provodite sate i dane u teretani, ne znači da ne morate paziti na prehranu. Razmišljanje kako ćete nezdrave kalorije riješiti kasnije može vam nametnuti loše navike. Najbolje bi bilo kombinirati fizičke aktivnosti uz zdravom prehranu koja će vam pomoći smanjiti nezdrav unos kalorija.

7. Ugljikohidrati su loši
Dijete nam govore kako su bijeli kruh, peciva i bijela riža loši, ali nisu svi ugljikohidrati isti i ne bismo ih trebali svrstavati u iste kategorije. Iako mnogi dodaju koji centimetar struku, zdravi ugljikohidrati kao što su voće, žitarice i grašak mogu pomoći da smršavite.

8. Grickanje navečer je loše
Svi smo to čuli: ne jedi ništa poslije 6 ili 7 po navečer. Ovo proizlazi iz ideje da se metabolizam usporava nakon nekoliko sati, i uzrokuje dobivanje težine ako jedete kasno po noći. Bitno je samo paziti što jedemo bez obzira na to koje doba dana bilo tako da jedino što je potrebno jest izbjegavati rafinirane šećere ili obrađene namjernice.

9. Zdrava hrana je skupa
Koliko košta vrećica suhog voća ili orašastih plodova ili voda? Zamrznuto voće i povrće također, kao i integralna riža, paket čistih bjelančevina i integralni kruh. Prihvatljivo. Prilikom kuhanja primijetit ćete kako trošite manje nego prilikom kupovanja obrađene hrane ili brze hrane.

10. Sve je u kalorijama
Istina je da je važno sagorjeti kalorije da bismo napredovali, ali metabolizam igra veliku ulogu u tome. Organizmu su potrebni hrana i hranljive kalorije da bi funkcionirao, tako da ograničavanje kalorija može da napraviti kontraefekt. Pokušajte unositi zdravu hranu koja sadrži onoliko kalorija koliko je preporučeno osobi vaših godina. Dobre kalorije su bolje od loših.

11. Detoksikacija i dodaci prehrani sve su što vam je potrebno
Ne postoji magična kapsula, prah ili detoks proizvod koji će 100% riješiti vaše probleme s kilogramima. Ne nasjedajte na trikove i ne kupujte proizvode koji vam garantiraju čudesni napredak. Iako neki uistinu nude pomoć, velik broj njih uopće nije zdrav.

Mel

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *