Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Masaža – oaza zdravlja

Jeste li znali da jedan od najstarijih načina iscjeljivanja i liječenja čovjeka jest dodir ruke odnosno masaža?

masaza_1Riječ masaža dolazi od  latinske riječi  Massare što znači gnječiti. Podaci o masaži kao načinu liječenja prvi put se pojavljuje u kineskim medicinskim tekstovima prije gotovo 5.000 godina. Sami počeci masaže bili su dodir na bolno područje tijela i trljanje kako bi se tijelo zaštitilo od hladnoće i bolesti. Vjerovalo se da upravo dodirom čovjek može liječiti na najbrži i najbezbolniji način. Hipokrat, otac medicine, u svojim spisima navodi kako potrebu da liječnici moraju znati osnove trljanja kao jedne od metoda održavanja zdravlja, rimski liječnik Galen u 2.st.pr. naše ere napisao je nekoliko knjiga koje se odnose na masažu i njezinu primjenu.

Koliko zdravo živimo danas?

timthumb (2)Zamislimo se barem na trenutak kako svakome od nas prođe jedan dan i tjedan, odnosno aktivnosti jedne osobe kroz 7 dana. Nesumnjivo je tu niz obaveza, kako poslovnih tako i privatnih koji se u određenom trenutku moraju obaviti,ime im je rokovi,oni su najčešće prva ili druga riječ koja nas veže uz posao. Stalno negdje žurimo i uvijek nam fali još malo vremena. Taj suvremeni način života današnjeg čovjeka obavijen je velom stresa i žurbe koji nakon nekog vremena ugrožava naše zdravlje. Znamo li da danas više od 80% ljudi pati od neke vrste bolova u kralješnici? Čak i najbezazleniji  bolovi mogu remetiti osnovnoj kvaliteti života i ne možemo reći da živimo zdravim životom.

Danas postoji više od 80 različitih tehnika masaže, a  pojavljuju se nove od kojih ću izdvojiti najpoznatije:Medicinska, Sportska, Klasična, Anticelulitna, Limfna drenaža, Refleksologija, Shiatsu, Hot stone i mnoge druge. Masaža može služiti kao osnovna terapija i/ili nadopuna,

Kako djeluje masaža?

Preko kože djeluje na mišićni, limfni i živčani sustav te opušta i umiruje bolno područje tijela,uspostavlja cirkulaciju, smanjuje napetost mišića, pozitivno djeluje na zdravlje, emocije, um i duh tijela. Smanjuje kronične bolove i stres koji akumulira tijelo, umanjuje glavobolju, povećava pokretljivost zglobova. Učinci masaže su višestruki. Masaža nije preporučljiva kod povišene tjelesne temperature,proširenih vena, bolesti srca, trudnoće (prva 4 mjeseca), osipa, modrica, poslije operacije i sl.

Umjesto još jedne u nizu šetnji i obilaska  shopping centara ili kave u zadimljenim prostorijama kafića priuštite si nešto posebno, a tako pristupačno, priuštite si masažu. Sat vremena samo za sebe, Vaše tijelo to će znati cijeniti!

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *