Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Jedino kvalitetni odnosi pružaju istinsku slobodu

1314110106_501.875x480Jeste li se zapitali što je to uopće sloboda, ali onako, ozbiljno zapitali? U današnje vrijeme gledam oko sebe kako se pojam slobode učestalo koristi za neprimjerene postupke i radnje. Vrlo često se očituje u mnoštvu ljubavnika, uzimanju različitih opijata, udaranju djeteta, ne pomaganju dragoj osobi, uglavnom za radnje kojima tražimo opravdanje za našu neodgovornost. No, ako je to zaista sloboda, pitam se zašto se i dalje ljudi osjećaju tužno i neispunjeno.

Sloboda je zapravo odluka da se čini ispravno i dobro. No kako bi postali uistinu slobodni trebamo poduzeti neke korake. Kao prvo moramo to odlučiti i željeti.

Da vidimo sada što nas to čini ne slobodnim. Suprotno od slobode je zarobljenost, a nju bi mogli usporediti sa vezanošću za nešto što nam ne dopušta da se mičemo i činimo ono što bi voljeli. Iako zvuči simbolično to je zaista tako. Te veze su zapravo energetski lanci, koji su stvoreni obiteljskim odgojem i kulturom, a reakcija su na duboko usađene strahove. Ovakve veze potiču u nama lažnu sigurnost i čine nas ovisnim o drugim ljudima, stvarima ili pojavama. Zamislite si sada da jedan kraj lanca držite vi, a drugi kraj lanca vama bliska osoba. Svaki puta kada se ona pomakne, uzrokuje vaše kretanje o kojem niste vi odlučili. Isto tako, svako vaše kretanje uzrokovati će promjenu položaja kod te osobe. A sada zamislite da držite toliko lanaca u svojim rukama koliko osoba poznajete u svome život. Možete li zamisliti i osjetiti, kako je kada svatko počne vući na svoju stranu? Dakle u takvim odnosima, mi smo robovi uvjetovani izvanjskim stvarima a da to ne primjećujemo. Kako bi postali uistinu slobodni, te stupili u kvalitetne odnose koji ne uvjetuju, koji su skladni i bazirani na pomaganju i istinskoj ljubavi, potrebno je ove veze raskinuti.

Jedinstvena metoda koju je utemeljila Phyllis Krystal, bazira se upravo na kidanju ovih veza. Metoda vrlo uspješno povezuje psihoanalizu sa meditativnom vizualizacijom. Bazira se na tehnici sna na javi i stanje je povišene svijesti. Sudionici su cijelo vrijeme budni i kasnije se mogu svega sjetiti.

Simboli

U podsvijesti se nalaze svi naši temelji načina razumijevanja, prihvaćanja i odnosa prema životu. To su uglavnom stavovi koji su nam putem usađeni od naše okoline. Ukoliko misao, stav ili želja iz naše podsvijesti nije realizirana ili poništena, ona stalno djeluje iz nje. Kako bi se naša svjesnost razvijala i širila, potrebno je ono što je u našoj podsvijesti dovesti na razinu svijesti. Jezik nesvjesnog uma vrlo je jednostavan i sastoji se od slika i simbola, te se kao glavni alat za komuniciranje koriste upravo jednostavni simboli. Pa tako kroz termine učimo simbol povezivanja sa svojom višom svijesti, simbol za opuštanje, očišćenje, iscjeljenje, osnaženje, simbol za zaštitu, donošenje odluka, za uspostavljanje ravnoteže, za želju, smirivanje uma, za uspostavu kontakta s unutarnjim djetetom, kozmičkim roditeljima i mnoge druge. Kako su simboli misaoni oblici, možemo ih koristiti i u svakodnevnom životu (u autu, na sastanku, kada čekate u nekom redu…).

Kidanje veza

Glavna meditacija je meditacija kidanja veza. U ovoj meditaciji koristi se simbol osmice, a u samom procesu kidanja veza, dobivaju se uvidi o kojim se vezama radi te njihova objašnjenja. Kidanjem veza polako mičemo iz naše podsvijesti one principe našeg djelovanja koje je ta osoba, na neki način, kreirala umjesto nas. Ovime oslobađamo i drugu osobu jer i ona nosi sa sobom neka uvjerenja koja smo joj mi nametnuli. Kako bi potpomogli oslobađanje, ponekada ćemo od višeg vodstva dobiti uputu da raskinemo vezu s nekom našom željom, uvjerenjem, možda čak i s firmom u kojoj radimo ili smo radili prije. Dakle, prema ovome možemo vidjeti da nismo vezani samo s ljudima, već i s našim mislima, željama, stavovima i s još mnogo toga.

Naime, od kada sam upoznala ovu metodu postala je dio mog svakodnevnog života. Unijela je kvalitetu u odnose s ljudima koje volim, pomogla mi je pronaći poziv u kojem uživam te prihvatiti mnoge životne situacije bez stresa. Koristim ju kao meditaciju u samoći kada mi treba neki odgovor, kada se dvoumim između nekoliko mogućih postupaka, kada mi je potpuna zbrka u glavi, kada se osjećam iscrpljeno, povrijeđeno. Isto tako ju koristim i na licu mjesta. Na primjer prije odlaska na neki sastanak kako bi ishod bio na obostrano zadovoljstvo, kada se nađem u gradskoj gužvi i upitno je parkirno mjesto, kada osjećam da me neka osoba čini sve umornijom te u mnogim drugim konkretnim situacijama.

Ovu tehniku vidim kao kvalitetan i moćan alat, koji kada naučimo baratati njime, naš život čini jednostavnijim, mirnijim, sretnijim i ispunjenijim ljubavlju.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *