Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Znakovi emocionalne iscrpljenosti!

emocSvi smo se mi barem jednom osjećali emocionalno iscrpljeno. Danas nije nimalo lako nositi se sa svim poteškoćama koje život pred nas stavlja.

Ipak, ako se emocionalna iscrpljenost pretvori u stalnu prisutnost negativnih emocija, to nikako ne može biti dobro za nas. Emocionalna iscrpljenost može se prepoznati po govoru, tonu glasa ili gestikulaciji lica i tijela. To najčešće primijete ljudi koji nas okružuju, sami to teško primjećujemo.

Znakovi emocionalne iscrpljenosti skrivaju se u našem emocionalnom izrazu, a dolaze do izražaja kroz naše raspoloženje, način na koji reagiramo i upravljamo vlastitim osjećanjima.

Moramo shvatiti da smo svi mi povezani i da naš osobni rast ovisi o komunikaciji i međusobnom odnosu s ljudima koji nas okružuju.

U nastavku vam donosimo nekoliko znakova koji mogu pokazati da ste emocionalno iscrpljeni: 

1. Lako se umarate i često osjećate umor 

U redu je biti umoran nakon što ste odradili neku fizičku aktivnost, to je u potpunosti normalna pojava. Nakon što se odmorite, tijelo se oporavi, povrati snagu i napuni energijom kako biste mogli nastaviti sa željenim aktivnostima.

Ipak kada fizička iscrpljenost postane svakodnevna, tijelo se ne može tako lako oporaviti i napuniti energijom. U tim trenucima možete se osjećati umornije nego inače i to je jedan od znakova emocionalne iscrpljenosti.

2. Gubite zanimanje za svakodnevne aktivnosti 

Emocionalna iscrpljenost uzrokuje loše raspoloženje koje sa sobom nosi demotivaciju, lijenost, uznemirenost i frustraciju.

3. Sve manje ste tolerantni prema bližnjima 

Znakovi stalne dosade povezani su sa načinom ponašanja gdje ste u potpunosti ravnodušni zbog čega ste manje tolerantni prema svojim bližnjima. Ovakvo ponašanje brzo stvara bijes i frustraciju koja proizlazi iz činjenice da niste u stanju upravljati vezama na bilo kojoj razini.

4. Osjećate se nesigurno, tjeskobno 

Pojavljuje se potreba za izolacijom od drugih jer se osjećate nesigurno. Postajete sumnjičavi i tjeskobni, a vaše samopoštovanje tone do najnižeg nivoa. Skup ovih raspoloženja i osjećanja stvara toliku zbunjenost i ogorčenost da možete doći u fazu emocionalnog izgaranja.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *