Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zauzmi pozu! 3, 2, 1 – Fotkaj!!

elizabeth taylor auction of a lifetimeU svijetu u kojem nas svakodnevno bombardiraju naslovnicama savršenih ljepotica uvijek preplanulih, čak i u zimsko vrijeme, bisernih osmjeha i utegnutim tijelima zapitamo se kako li im to samo uspjeva?!

A onda kreće izgladnjivanje. Surove dijete padanja u nesvijest, lijepljenje kose trepavica, noktiju svega sto se već da zalijepiti npr. kratka kosa nema problema čim ručam stavim dugu jučer kupljenu. Dakle, sve za savršenu fotografiju.  Za taj kratki tren divljenja nama potpuno nepoznatih ljudi. Ali OK u takvom vremenu živimo,  u vremenu gdje je najvažnije mjerilo veličina ili raskošnost podignutost guze, da dragi moji živimo u eri kim Kardashian koja je planetu pretvorila u do tada okruglu loptu sada u kolektivnu guzu.

Hoće li vrijeme učiniti svoje pa da se vratimo malo prirodnosti i nekim zlatnim vremenima vidjet ćemo jer ne možete sa sobom tegliti ventilator po cesti da vam kosa savršeno vijori kao s naslovnice.

Marlyn MonroeUpravo zbog toga valjalo bi se podsjetiti kako je uspijevalo divama starog Hollywooda da kad stanu na crveni tepih onako izgledaju a bez photoshopa bez filtera imale su samo trikove osvjetljenja. Zato su sve te dive bile su u najboljim odnosima i prijateljstvu sa svojim direktorom fotografije a muževi manje vise jer fotografija je vječnost. Tko još ne pamti legendarnu sliku Marliyn Monroe dok joj vrući zrak podiže haljinu na asfaltu New Yorka ili prizor ulaska u Rim Elizabeth Taylor u spektaklu Kleopatra u zlatno izvezenom ogrtaču s make upom koji je ako niste znali sama kreirala za ulogu. Zatim Vivien Leigh njene smaragdne oči dok stoji na obroncima svoje plantaže u zameo ih vjetar. Tu je i kultna Marlene Dietrich s nezaobilaznom cigarom u filmu Plavi anđeo. Njena haljina na jednom od zadnjih koncerata bila je napravljena od perja pravih labudova.

Sve one imale su svoje trikove u vrijeme kada si stvarno morao biti lijep. Primjer Joan Crawford je najpoznatiji. Ona je svako jutro počinjala dan u 5.30 umivajući svoje lice u lavoru punom leda s toplom zatim hladnom vodom točno 25 puta. Kate Moss kune se da taj tretman zaista pomaže jer nakon burnih noći svoje lice umiva ledom i kolutovima krastavaca a vidimo da izgleda i dalje kao u danima najveće slave. Slavna  Joan spavala je sa specijalnim kirurškim trakama oko očiju i brade, jer je znala je da mora zadržat mladost što duljez bog konkurencije koja je već tada bila golema.

Leigh-VivienNesretna Marlyn Monroe, osim kirurških zahvata na nosu i bradi na samom početku karijere, svoj uspjeh duguje svom seksepilu. Vivien Leigh je bila izuzetno niska zena ali s mačkastim licem užarenim zelenim ocima. Međutim i ta predivna diva, imala je kompleks svojih ruku, tj. Šaka, te ih uvijek pokrivala rukavicama. s Vivien  se sukobila i sa redateljem na snimanju filma  kada joj je rekao da u grudnjak stavi pamučnu vatu da bi vizualno povečala grudi, međutim, glumica je taj prijedlog odlučno odbila riječima da neće dopustiti da ju pretvore u holivudsko čudovište,  jer ona je samo glumica. Legendarna Sophia Loren po sjećanju posluge na Brijunima čitav dan je hodala s maslinovim uljem u kosi i po tijelu izgledajući i senzacionalno. Još jedna talijanska legenda Raffaella Carra ne pristaje ni na kakve zahvate jer kako kaže smrtno se boji igle. Jedino joj na snimanju emisija, navodno, bore zategnu flasterima no ona i danas u sedamdesetoj godini pleše i radi špagu.

Nase glumište prepuno je diva prirodnih i prekrasnih, počevsi od drage Ane Karić zvali su je našom Silvom Magnani. Zatim Milene Dravić beskrajno šarmantne, pa do putene Mire Furlan te prekrasne Zdravke Krstulović čija se ljepota pamti. Sve su one ostale su u kolektivnom sjećanju svih naroda o talentu da ne govorimo.

Zdravka Krstulovic - portret

Zato posegnite u svijet naših diva i prestanimo robovati umjetnoj industriji lažnog sjaja.

Zapamtite,  to što vidite na naslovnici, taj savršeni anđeo ne postoji u stvarnom životu.

Mirko Merčep

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *