Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Vinski bonton

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZnate li kako držati čašu s vinom, koliko vina trebate natočiti u čašu, za koliko vam je čaša dovoljna jedna butelja, ali i koliko hladno treba biti crno, a koliko bijelo vino? Na sva ova pitanja odgovore su dobile brojne žene na prekrasnoj radionici Vinski bonton s Irenom Lučić održanoj u OH Vinariji  enologa Saše Bernobića. Sve se to dogodilo u sklopu 10. po redu Women’s days by modniALMAnah koji je istražio Istru!

U pitoresknom mjestašcu u unutrašnjosti Istre, Ohnićima,  dočekao nas je Saša Bernobić, odličan reprezent generacije mladih Hrvatskih vinara otvarajući vrata svoje obiteljske vinarije u kojoj se nalazi prostor za kušanje vina marke OH vines. Poznavatelji vina dobro znaju kako je upravo Saša Bernobić školovan i kvalitetan enolog, vina su mu besprijekorna u smislu tehnologije proizvodnje, a svaka butelja je cijenom vrlo pristupačna i konkurentna. Njegova je vinarija Boutique s godišnjom proizvodnjom od 12 000 boca od čega se preko 50% prodaju na kućnom pragu. Tako da želite li probati njegovu Malvaziju iz linije Heritage svakako navratite u Ohniće!

- U samom postupku proizvodnje pridajemo najveću pozornost kvalitete grožđa, pa se vina dizajniraju u vinogradu. Ako je tamo odlično odrađen posao u podrumu je potrebno minimalno intervenirati – rekao nam je Saša na početku ove radionice koju je netom nakon otvaranja boca preuzela Irena Lučić, voditeljica projekta DiWine. Upravo je Irena, na jednostavan, pitki i ženski način ispričala priču o konzumaciji i posluživanju vina i otkrila nam pet pravila Vinskog bontona.

Evo što morate znati:

1. ČAŠE – Uvriježeno je pravilo da se pjenušac servira u flauta (flute) čašama ali je sve veći trend posluživanja pjenušavog pića, kojeg intenzivno pijemo tijekom prosinca i u čašama za bijelo vino. Te su čaše na stalku, šire su, ali opet uže u odnosu na čaše za crna vina. Crno vino uvijek je dobro natočiti u čašu veće zapremine kako bi se vino u kontaktu sa zrakom lijepo ‘otvorilo’.

2. POSLUŽIVANJE – Prilikom posluživanja vina trebate znati sljedeće. Pjenušava vina je potrebno rashladiti na temperaturi od 4-7 stupnjeva, rastočiti u čaše, a ostatak ostaviti u boci koju stavite u kiblu s ledom. Da je pjenušac dovoljno hladan vidjet ćete kad pogledate flašu i čašu koje moraju biti orošene. Prilikom posluživanja bijelih i crvenih vin vrijedi pravilo 20/20. Znate li što to znači? Bijelo vino čuva se u hladnjaku, a 20 minuta prije posluživanja stavlja ‘na stol’ dok crveno vino držite na sobnoj temperaturi, a 20 minuta prije posluživanja stavite u hladnjak.

3. KOME SE PRVO TOČI VINO?  Po bontonu najstarijoj dami odnosno muškarcu u društvu se prvo toči vino. Izuzetak je jedino ako je u društvu osoba koja je vinski stručnjak. U tom slučaju njemu se toči prvom, i to samo na dno čaše kako bi vino bilo odobreno.

4. KOLIKO SE ČAŠA NALAZI U BUTELJI!? Kako biste mogli procijeniti koliko vam butelja treba prilikom posluživanja znajte sljedeće. Jedna butelja je za maksimalno 8 čaši vina, a toči se po decilitar. Čašu nikad ne napuniti do vrha.

5. KAKO DRŽATI ČAŠE? Vinske čaše imaju stalak (nazivaju ga i štiklom) s razlogom. Uvijek čašu držite tako da ne dodirujete sam vrh čaše kako se ne vino ne bi grijalo. S promjenom temperature čaše, vino u njoj mijena okus.

Foto: Nikola Zoko

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *