Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Sunčani vitamin pomlađuje kožu

sunceSmatra se da trećina populacije ima nisku razinu vitamina D, što može dovesti do niza simptoma od depresije do bolesti srca i raka kože. Ovaj vitamin nije samo potreban za zdravlje koštanog tkiva i zubiju, već je odgovoran i za brojne druge funkcije poput usporavanja prijevremenog starenja, uspješne borbe protiv karcinoma te pomaže kod poremećaja ponašanja i depresije. Vitamin D je topiv u mastima i ne razgrađuje se kuhanjem.
Vitamin D se prvenstveno sintetizira u koži izloženoj UV svjetlu, ako se ne dobije prehranom ili dodacima prehrani. U organizmu nastaje iz kolesterola. Zato su dostatne količine kolesterola u hrani jedan od preduvjeta stvaranja normalne količine vitamina D.
Sposobnost kože da stvara vitamin D se smanjuje s godinama i to za 75% u dobi od 20 do 70, a upravo iz tog razloga osobe koje imaju osteoporozu trebaju uzimati vitamin D u obliku dodataka. Uz to, povećava otpornost organizma na infekcije uzrokovane bakterijama.
Vitamin D je ključan sastojak za lijep izgled kože.
Istraživanja su pokazala da ako organizam proizvodi dovoljno vitamina D, uspješno se mogu:
·         smanjiti akne,
·         povećati elastičnost kože,
·         potaknuti proizvodnju kolagena,
·         poboljšati sjaj i
·         smanjiti bore i izgled tamnih mrlja.
Jedan od razloga manjka vitamina D je izbjegavanja sunca i svakodnevno nanošenje krema za sunčanje u strahu od preranog starenja i raka. Ako primijetite da vam je koža blijeda i bez sjaja, imate nisku razinu vitamina D.
Iskoristite sunčane dane i dopustite svojoj koži da proizvede dovoljno vitamina D. Vitamin D tijelo proizvodi kad je izloženo sunčevoj svjetlosti, no osobe koje imaju problema s kožom to ne koriste jer se najviše skrivaju upravo od sunca. Osim toga, mnoga zaštitna sredstva za sunčanje blokiraju vitamin D, čak i slabe kreme za sunčanje (SPF 8) blokiraju stvaranje vitamina D za 95%.
Mnogi dermatolozi preporučuju uzimanje tableta vitamina D kako bi osigurali dovoljnu razinu vitamina D. Preporuka je oko 400 i.j. na dan.
Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi (sardina, tuna) i ribljem ulju, mlijeku, žumancu i prirodnim sokovima.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *