Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Što trebate znati o testovima za trudnoću

test_trudnoca_1Kako funkcioniraju testovi na trudnoću?

Na početku trudnoće testovi otkrivaju hormon hCG, ili humani korionski gonadotropin, izdajnički hormon trudnoće koji proizvodi posteljica. Svi testovi u biti funkcioniraju na isti način, tako da nema potrebe za dodatnim troškovima i traženjem određene marke.

Koje je najbolje vrijeme za napraviti test?

TV reklame uvjeravaju vas da se možete testirati 5 dana prije menstruacije. Ali ono što možda ne znate je da mnoge žene ne proizvode dovoljno hCG hormona tako rano za otkrivanje trudnoće. Dva tjedna nakon začeća, bit će dovoljno da se formira hCG pozitivan rezultat za većinu žena. Dakle, osim ako želite nekoliko testova ili lažno negativan rezultat, najbolje je čekati najmanje do dana kada bi trebali dobiti mjesečnicu.

Kako se testirati?

Prije svega, provjerite je li vaš test istekao. Vaš prvi urin je koncentriraniji, tako da je najbolje vrijeme za test ujutro (iako ćete vjerojatno dobiti isti rezultat u bilo koje doba dana). Pročitajte upute pažljivo prije nego što se pomokrite na štapić i čekate rezultate. Neki će se registrirati jednu ili dvije linije, neki pozitivni/negativni predznak, a drugi će vam dati digitalni odgovor – “da” ili “ne”.

Da li je bolje da to učinite kod doktora?

Test koji će vam napraviti ginekolog je otprilike isti. Međutim, on vam može napraviti osjetljiviji test krvi ako dobivate negativan rezultat, a još uvijek mislite da ste možda trudni.

Mogu li dobiti lažno pozitivan rezultat?

Iznimno se rijetko dobije lažno pozitivan rezultat. No, ako je test negativan, a vi još uvijek ne dobivate menstruaciju, testirajte se opet za dan ili dva. To može ovisiti o razini hCG-a koji možda nije dovoljno visok za otkrivanje. Što kada mislite da vidite linije, ali niste sigurni jer se ne vide dobro? Tada ste vjerojatno trudni. Idući dan opet se testirajte ili zamolite ginekologa za test krvi.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *