Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Što se krije iza Dana žena?

Danas se već tradicionalno obilježava Dan žena. Iako je postao običaj ženama darivati cvijeće, mnogi zapravo ne znaju kako i zbog čega je nastao Dan žena. 
dan-zena1Na taj dan se slave ekonomska, politička i društevna dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28. veljače 1909. u SAD , između ostalog ovim danom se obilježava i požar u tvornici Trangle Shirtwaist kada je poginulo 140 žena. Početkom 20 stoljeća bilo je dosta protesta, pogotovo žena iz tekstilnih industrija. Prosvjedi su se ponavljai svake godine na 8. ožujka. Najpoznatiji prosvjed se održao 08. ožujka 1908. godine kada je 15 000 žena protestiralo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija se održala davne 1910 godine u Kopenhagenu te se ustanovio Međunarodni dan žena.

Danas će većina reći da su žene emancipirane i da imaju sva prava, no je li to zapravo istina ili smo još uvijek daleko od toga ?

dan zena2

Povodom Međunarodnog dana žena Hollaback Hrvatskapokret za suzbijanje uličnog i seksualnog uznemiravanja objavio je spot koji prikazuje ulično uznemiravanje i neke od rezultata njihove online ankete. Spot možete pogledati ovdje:

Predlažemo Vam da razveselite bilo koju ženu danas. Osmijeh vrijedi više od milijun riječi, zar ne ? Ne trebaju nikakvi skupocjeni pokloni, jednostavno budite ljubazni, pokažite ženama da ih cijenite i da ste uz njih.

Podijelite s nama kako ste proveli Dan žena i što taj dan za vas znači.

Sretan vam Dan žena!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *