Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Smoothie – zdrav i osvježavajući napitak

75481704_2837537522977641_3460810039239901184_nSmoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, iako su neki smothieji napravljeni od 100 posto voća ili povrća. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), laneno ulje, sezam, suncokret te čokolada.

Trgovine zdravom hranom u SAD-u još su tridesetih godina 20. stoljeća počele prodavati napitke od svježeg voća i povrća, a recepti za njih stigli su iz Brazila. Četrdesetih godina najpopularniji su bili smoothieji od banana i ananasa. Ime smoothie počelo se koristiti u časopisima i knjigama u kojima su pisani recepti, a odnosilo se na sve što je usitnjeno pomoću blendera.

Smoothieji postaju sve popularniji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, a posebno poznat postao je tzv. kalifornijski smoothie. U to vrijeme smoothieji su se pravili samo od voća, voćnog soka i leda, bez dodataka ikakvih drugih namirnica.

Osamdesetih godina, zbog izrazite popularizacije fitnesa i općenito sportskog načina života, smoothieji postaju napici koje svi žele te se otvaraju specijalizirani barovi u kojim se prodaju isključivo ova pića.Već od 2000. godine smoothie barovi postaju multimilijunska industrija, a tako je sve do današnjih dana!

Smoothie je lako napraviti

Ako znate pritisnuti gumb – bravo, znate napraviti smoothie! Velike su šanse da već imate kakvu kuhinjsku miješalicu, dakle mikser, blender ili multipraktik – a ovo je ključna naprava za pripremu dobrog smoothieja. Naime, zbog velike brzine vrtnje namirnice se dobro isjeckaju i povežu te se stvara pjena, što je jako važno za dobar smoohie.

Priprema

Sve namirnice koje ćete koristiti narežite na male komade, najbolje veličine oko jednog centimetra.

Posudu u kojoj će se miješati namirnice nikada ne punite više od dvije trećine.

Smoothie mora biti gust, a zbog ovog se koriste zamrznute namirnice. Stoga barem nekoliko sati ili dan prije stavite u zamrzivač ono što treba biti zamrznuto – voće, kockice ledenog čaja ili jogurt.

Nekoliko izvrsnih smoothieja

BananaWalnutSmoothie_PrimaryOmega smoothie od banana i oraha

Omega 3-masne kiseline važan su sastojak u prehrani jer pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

1 šalica oraha
3/4 šalice mlijeka (sojino je bolje, ali može i obično)
1/3 šalice javorovog sirupa
1/2 šalice suncokretovih sjemenki
3 velike žlice pčelinje peludi
1/2 žličice cimeta
2 šalice smrznutih ploški banana
1/2 šalice zamrznutog jogurta (obični ili s okusom vanilije)

Pećnicu ugrijte na 180 Celzijevih stupnjeva i stavite orah na lim za pečenje te pecite pet do sedam minuta. Izvadite i ohladite.

U blender stavite orahe, mlijeko, javorov sirup, suncokretove sjemenke, pelud i cimet. Miješajte najvećom brzinom oko 45 sekundi. Dodajte kriške smrznutih banana te smrznuti jogurt pa ponovno miješajte na velikoj brzini dok smjesa ne postane jednolika. Poslužiti odmah po želji ukrašeno cimetom.

Chocolate SmoothieČokoladni smoothie

Čokolada sadrži flavonoide koji su odlični za srce.

1 i pol šalica mlijeka s čokoladom
85 g nasjeckane tamne čokolade
3 žlice kakaa u prahu
2 žlice pčelinje peludi
2 žlice lanenog ulja (ili mljevenih lanenih sjemenki, no tada trebate znati da će smoothie imati zrnatu strukturu)
2 šalice banana narezanih na ploške
1 šalica smrznutog jogurta

U blenderu pomiješajte mlijeko, čokoladu, kakao, pelud, laneno ulje ili sjemenke i bananu. Miješajte najvećom brzinom oko 45 sekundi. Dodajte smrznuti jogurt i opet miješajte najvećom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Možete ukrasiti s malo listića naribane čokolade.

Još ponešto…

Smoothie možete i sami izmisliti i staviti ono što vam je pri ruci te neke namirnice izostaviti, a neke dodati.

Zbog fermentacije, smoothie treba popiti u što kraćem roku, nikada ako je stajao dulje od 24 sata, a i tada jedino ako je bio u hladnjaku.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *