Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Smanjimo dječji strah od liječnika i bijelih kuta

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće.

IMG_2609Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.
U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Kako bi javnost upoznali s projektom, te smanjili dječji strah od liječnika i bijelih kuta, organizatori projekta pozivaju sve zainteresirane građane na središnje dvodnevno događanje, radionicu  „Bolnica za medvjediće“ koje će se održati u zagrebačkom parku Zrinjevac  u petak 29.05.2015. i subotu 30.05.2015.

Tom će prigodom u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice, koja će oba dana biti otvorena od 9h do 19h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Zrinjevcu će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica.

Bolnica za medvjediće koja će se naći na Zrinjevcu, osmišljena u suradnji sa studentima iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

IMG_2603Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji sa Hrvatskim društvom stomatologa, projektom Petica – igrom do zdravlja te studentima Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta, bit će organizirane i radionice o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi.

Roditelji koji dođu sa svojim mališanima imat će priliku u subotu ujutro naučiti kako pomoći svom djetetu u hitnim slučajevima kao što su gušenje i različita nesretna stanja te kako reagirati u takvim situacijama, čemu će ih podučiti stručnjaci iz Hrvatskog društva za reanimatologiju te roditelji iz udruge Veliko srce malom srcu.

Otorinolaringolozi iz Bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu će ih na interaktivan način podučiti kako pomoći svojoj djeci kad su u pitanju bolesti uha, grla i nosa, jedne od najčešćih bolesti u dječjoj dobi.

Važnost projekta ove godine su prepoznali brojni sponzori, koji su donacijama podržali organizatore u radu i omogućili organizaciju događaja na Zrinjevcu u ovom opsegu i obliku. Među njima najznačajniji su Jadran – Galenski laboratorij, Hrvatski liječnički zbor, Medicinski fakultet, Salvus, Dietpharm, Erste&Steiermärkische bank, Kraš i mnogi drugi.

banner

U nastavku se nalazi program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena oba dana od 9 do 19h.

PETAK 29.05.2015.
12.30 – 15.00 Sapunčić – Kada, kako i zašto prati ruke?
15.30 – 18.30 Petica – igrom do zdravlja (zdrava prehrana i tjelesna aktivnosti)

            18.30 – 19.30 Lutkarska predstava ‘’Umišljena mišica’’

SUBOTA 30.05.2015.
9.00 – 12.00 Sekunde koje život znače – hitna stanja kod djece

12.30 – 15.00 Bolesti uha, grla i nosa – kako spriječiti, a ako zatreba i liječiti
15.30 – 18.00 Šarene četkice za čiste i zdrave zubiće
18.30 – 19.00 Pleši i pjevaj s nama

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *