Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Sedmo izdanje MOP Špancirfesta

MOP_3Bliži se sedmi festival multimedije MOP Špancirfest koji će, uz brojne radionice, u Varaždin dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije. Trodnevni festival održat će se u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri, a započinje 17. svibnja i traje do 19. svibnja.

Sedmo izdanje varaždinskog festivala multimedije i digitalne kulture donosi bogat program. Tako će se u Studentskom centru, Hrvatskome narodnom kazalištu Varaždin i Varaždinskoj kući održati pet radionica s tematikom moderne web tehnologije, ilustracije, gaminga i interakcije. Posljednjeg dana festivala, u subotu 19. svibnja, u HNK-u Varaždin održat će se šest predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo i dizajn.

Organizatori festivala u ovogodišnjem programu izdvajaju radionicu programiranja za izbjeglice koja je realizirana u suradnji s humanitarnom udrugom Borders: none čiji je osnovni cilj pomaganje izbjeglicama integrirati se u društvo. Prvi projekt udruge je tromjesečni tečaj developmenta u kojem će deset polaznika učiti osnove programiranja kako bi im se pružila mogućnost zapošljavanja u IT tvrtkama, a upravo će na MOP Špancirfestu napraviti svoju prvu web stranicu.

Tijekom festivala održat će se i tri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje i radove istaknutih umjetnika te studenata Sveučilišta Sjever. Najveća izložba bit će izložba HDD pod nazivom  politika emocija – dizajn indie videoigara. Riječ je o izložbi isključivo posvećenoj game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, auto refleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama te kritički adresiraju društvene teme.

U petak 18. svibnja u Galerijskom centru Nikola Leskovar i Marko Presečki izvest će multimedijalno poetski performans pod nazivom “Čudovišta iz rukopisa”. Festivalski program dodatno će obogatiti prikazivanje najbolji filmova s Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFFl u kinu Gaj, a za širu javnost na MOP-u će se predstaviti i Dorian Celcer s projektom “Rijeka 2020: Europska prijestolnica culture”.

Veliku završnicu sedmog izdanja MOP Špancirfesta u subotu 19. svibnja obilježit će zanimljivi i zabavnim sadržaji u večernjim satima, pri čemu se svakako izdvaja koncert iznimnog dua Diyla feat DJ Yesh i sarajevskog futurističkog elektro-glazbenog projekta dRUMELOD koji će zasvirati u mističnom ambijentu Sinagoge, dok će se atmosfera ranije istoga dana zagrijavati uz House večeri u Elephantu gdje nastupaju River Festival Sound System s DJ postavom.

 

O MOP-u

Udruga MOP službeno je započela sa radom 2014. godine, a s organizacijom MOP festivala krenulo se već u proljeće 2012. godine. Varaždinski festival multimedije do sada je održan šest puta kao godišnji festival kroz koji se promiče multimedija i digitalna kultura, a s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu. Festival se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, a partner Udruge i suorganizator festivala je Turistička zajednica grada Varaždina (TZGV). Također, Udruga MOP kao partner TZGV-a uključuje se u organizaciju multimedijalnog kreativno programa Špancirfesta koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu.

Više informacija:

MOP ŠPANCIRFEST

MOP event 

MOP Koncert

MOP Party


Popis radionica:

Degordian – Dizajn povijesti Špancirfest festivala pomoću interaktivne vremenske trake

Vedran Starčević – Uradi sam uz pomoć 3D printera

Dejan Kober – Optimizacija 3D modela za mobilne igre

404 – Kako napraviti interaktivan plakat

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *