Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Redateljski dvojac Mažuran – Lisinac otkrio kako je sniman film The Islander

Neb ChupinNova filmska fantasy poslastica za milenijalse pod nazivom The Islander, čiji će trailer uskoro ugledati svjetlo dana, kreativan je koncept Domagoja Mažurana i Zorana Lisinca. Njih dvojica upoznali su se u Los Angelesu preko zajedničkog prijatelja i producenta ovog filma Nebojše Chupina, čiju su prvotnu ideju za film prenijeli u originalan i fantastičan svijet prožet munjama i snažnim karakterima likova.

Radnja filma jako je slojevita, dok je atmosfera na tragu filmskog serijala Igre gladi te japanskih manga-stripova.

“Priča se temelji na odnosu čovjeka i izumiruće prirode te je zapravo ogledalo sadašnjeg društva, žestoka kritika sustava koji zapostavlja ekološke probleme i kroz geo-političke manipulacije gradi zidove među ljudima. S druge strane, to je priča o jednom posebnom djetetu koje ima vizije budućnosti i pokušava pobijediti svoje unutarnje strahove s kojima se bori vozeći ekstremne utrke na moru. Možda bi kao središte priče ipak najradije istaknuo snažne obiteljske odnose koji pokreću radnju, a treba dodati i to da je na vlasti totalitaran režim koji eksploatira malo preostale zemlje i otoka i skriva istinu o misterioznoj apokalipsi” – rekao je Zoran Lisinac, redatelj filma The Islander.

Kako bi što vjernije dočarali postapokaliptičan svijet, kao i opasne scene utrka na moru, u filmu su korišteni robotski 6AX sistemi koji se upotrebljavaju većinom na helikopterima za snimanja u ekstremnim uvjetima, tzv. shoot over F1 systems. Redatelj filma Domagoj Mažuran, koji ima iskustva u stvaranju virtualne stvarnosti i video igara, adaptirao je tehnologiju napravljenu za snimanja iz zraka za snimanje na moru, iz brodova. Isto tako, primjenjivali su se i specijalni efekti u stvarnom vremenu upotrebom virtualnih kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva. Takva tehnologija je omogućila trenutnu vizualizaciju specijalnih efekata na licu mjesta.

“Koristili smo računalne platforme i programe koji se upotrebljavaju za stvaranje video igara, izbjegavajući klasičan filmski proces post-produkcije. Ovakav pristup nam je omogućio da u stvarnom vremenu vidimo završne rezultate u 60-postotnoj kvaliteti finalnog proizvoda.” – izjavio je Domagoj Mažuran, redatelj filma The Islander.

Za specijalne efekte angažirali su Davida Sudda, renomiranog stručnjaka na tom području koji je zajedno s Jordanom Halseyom pomoću geomappinga i stvaranja vizualnog svijeta tijekom samog snimanja omogućio da se u postprodukciji scene i setovi mogu nadograđivati platformama za video igre, tzv. game engine.

The Islander donosi i originalnu zvučnu kulisu koja podsjeća na špageti-vesterne i Morriconeov stil, no bit će tu i zvuka koji će podići čitavu priču na nivo elektro-opere s utjecajima Hansa Zimera ili JunkiXL te neizostavnog Dana Romera. Jednako, na svim lokacijama snimani su i autentični zvukovi akcije i prirode.

“Nadamo se da će gledatelji osjetiti nivo ludila i emocija koje smo željeli prenijeti na film, a koji će moći pogledati već sljedeće godine” – poručili su redatelji filma The Islander.

Zanimljivosti o filmu The Islander:

1. Scenarij filma završen je samo tjedan dana prije početka snimanja.

2. Film je sniman 10 tjedana na otocima Hvar, Pag i Brač te u gradovima Split, Trogir i Vodice, dok se  postprodukcija filma radi u Los Angelesu.

3. Sve scene utrka brodova su snimljene tijekom 10 dana na lokacijama na otoku Braču te u Paškom kanalu, i to pri velikim brzinama od oko 100 km/h.

4. Glumica Ivana Dudić, koja u filmu tumači lik Ane i najbolje prijateljice glavnog lika Neba, izvodila je scene na brodu koji je po najvećem nevremenu jurio 80 km/h.

5. Ulogu u filmu ima i producent Neb Chupin koji je i tvorac poznate hrvatske etikete Dida Boža.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *