Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Pripremite sebe i dijete za školu!

skola_1Polazak u školu jedan je od najvažnijih događaja u životu Vas i Vašeg djeteta. Često se kod djece i roditelja javlja zabrinutost (kako će se dijete prilagoditi u školi, da li će uspješno savladavati sve školske obveze…).

U namjeri da olakšamo Vama i Vašem djetetu nudimo Vam neke korisne savjete koji Vam mogu pomoći da proces prilagodbe na školu bude što ugodniji. Nadamo se kako će vam naši savjeti biti od pomoći te da ćete imati sretnog prvašića!

Razvijajte kod djeteta zdrave životne i higijenske navike (rani odlazak u krevet, pranje, ruku, zubi i sl.). Također razvijajte i kulturne navike (pozdravljanje, korištenje riječi- molim, hvala izvoli, oprosti).

Naučite ga neke važnije informacije (adresa, broj telefona, put od kuće do škole, pravila u prometu, gledanje na sat).

Učenje pisanja slova i čitanja nije preporučljivo, kako u obitelji, tako ni u vrtiću. U vrtiću radimo pripremne predvježbe čitanja i pisanja.

Igre koje se preporučuju za razvoj pažnje, percepcije, pamćenja, strpljivosti, usvajanja pravila te poštivanja drugoga su: Čovječe ne ljuti se, memory, puzzle, Pogodi tko sam…

Čitajte priče, pjesmice, brojalice, zagonetke. Rješavajte zadatke poput labirinta ili traženja razlika između slika. Zajednički obavljajte kućanske poslove i razgovarajte o svemu na djetetu prihvatljiv način.

Crtajte, bojite… I osigurajte okruženje u kojem će dijete imati mnogo pisanog i likovnog materijala (knjige, časopise, bojice, plastelin, kolaž…)

Svaki je početak na svoj način težak, posebno ako se nismo na njega pripremili, zato se potrudite pripremiti sebe i dijete!

Razvijajte kod djeteta pozitivnu sliku o školi. Nemojte ga plašiti školom i koristiti rečenice poput: “Vidjet ćeš kad kreneš u školu, nema više igre!”, ili “Dobit ćeš jedinicu”…

Objasnite djetetu što ga točno očekuje u školi, objasnite mu razliku između škole i vrtića.

Navikavajte dijete na novi dnevni ritam prije početka školske godine.

Uključite ga u kupovinu školske torbe i potrepština za školu. Dopustite mu da sudjeluje u uređivanju svog radnog prostora.

Razvijajte samopouzdanje svoga djeteta. Pozitivnu sliku o sebi i visoko samopoštovanje će imati ona djeca čiji roditelji imaju realistična očekivanja (ni previsoka ni preniska), koji prihvaćaju dijete onakvo kakvo je te mu daju osjećaj da je voljeno, vrijedno i sposobno. Naređivanje, kritiziranje, omalovažavanje te pretjerano kontroliranje dovest će do niskog samopoštovanja.

Nataša Duboković, dipl. Logoped

Ivana Erceg, prof. pedagog

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *