Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Predstavljamo: Jadranka Kosor

jadranka_kosor_2Razgovarali smo s „čeličnom damom“ hrvatske, gpspođom Jadrankom Kosor. Bivša premijerka je osim što je vrsna političarka, divna majka, dobra prijateljica, vrsna kuharica, ali iznad svega jaka, samostalna, sposbna i vrlo hrabra žena.

Jadranka Kosor je 2010.g. osvojila Glamourovu nagradu američkog časopisa Glamour za najglamurozniju političarku, ove je godine nominirana za najglamurozniju osobu. Pročitajte što nam je sve ova dama otkrila o sebi.

Glamour.hr: Čitateljice portala Glamour.hr su Vas nominirale za najglamurozniju osobu po vrlo visokim kriterijima, dakle da ste iz društvene i javne scene, da nemate nikakvih tračeva i skandala i da se bavite humanitarnim radom iza kamere sa svojim novcem, a ne novcem od sponzora. Izbor će se održati za 2013. godinu po treći put u siječnju 2014. Kako to komentirate?

Jadranka Kosor: Drago mi je i veseli me. Čini se da se ne zaboravlja baš sve što je netko radio.

Glamour.hr: Koliko ste dugo u politici?

Jadranka Kosor: Od 1995. godine sam u visokoj politici. Bila sam zastupnica u dva mandata, potpredsjednica Parlamenta, potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji i branitelja i premijerka. Puno sam radila. To je  bio politički  prostor u kojem se može utjecati na događaje, mijenjati zakone, pomoći stvarnim ljudima… Ukratko tamo gdje je stvarna moć i novac. U Hrvatskoj je stvarna moć u Vladi.

jadranka_kosor_melita_hanzekGlamour.hr: Kako je biti žena u muškom svijetu?

Jadranka Kosor: Teško. Svoju sam cijenu obilno platila. S  puno sam optimizma vjerovala da sam prihvaćena kao jedna od malobrojnih žena u politici, ali to nije bilo tako.  Radila sam  teške poslove u izrazito muškom okruženju, podmetnula često leđa, no ništa mi se  od toga na kraju nije uzelo kao olakotna okolnost .

Glamour.hr: Kako ste se mogli nositi sa svim ovime što ste postigli, a samohrana ste majka?

Jadranka Kosor: Mislim da sam izdržala jer sam nažalost u nekoj vrsti treninga od svoje druge godine kad su se moji roditelji razveli. Moj otac je prekinuo svaku vezu sa mnom, iako živi u Čakovcu. U djetinjstvu i mladosti sam se borila za njegovu naklonost i ljubav, ali nisam uspjela. Očevo poštovanje i potporu nisam dobila ni kad sam postala premjerka. Taj trening mi je zapravo pomogao da izdržim sve što mi se dogodilo s ljudima ovih godina. Mi i dalje živimo u svijetu u kojem se muškarcima  toleriraju i dvostruki i trostruki životi,a ženama se malo toga prašta.  Barem  50% ponižavanja,  pogotovo na kraju u bivšoj stranci, ne bi se dogodio da sam imala supruga ili poznatog partnera, jer se muškarci koji su nasrtali na mene, ne bi usudili.Ali, ja na takav odnos ne pristajem.

Glamour.hr: Tko Vam je bio uzor na početku Vaše karijere u politici?

Jadranka Kosor: Ne bih mogla reći da mi je netko bio uzor. Pratila sam  ljude koje sam poštovala u politici i uvijek nastojala vidjeti najbolje od onoga što  rade. Tu su naravno i žene i muškarci.

Glamour.hr: Kada ste bili ministrica Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Bili ste i predsjednica predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog plana za Rome?

Jadranka Kosor: Da.Što se tiče žena,ponosna sam što sam provela projekt delimitiranih rodiljnih naknada. Prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta, bez obzira kolika im je plaća, žene dobivaju punu naknadu. Vratila sam mogućnost korištenja trogodišnjeg dopusta za majke blizanaca, troje ili više djece. Provela sam, kao ministrica u Vladi i projekt  rodiljnih naknada za žene domaćice jer je  svaka majka jednako vrijedna. Puno sam radila u borbi protiv nasilja nad ženama. Danas se o nasilju nad ženama, kao i o borbi protiv korupcije, jako malo govori.

Glamour.hr: Jesu li Vas kolegice iz drugih stranki podržavale u provođenju tih zakona?

Jadranka Kosor: Jesu, ali ne u velikom broju. Vrlo skromno i u bivšoj stranci. Moja poruka je bila da obiteljske nasilnike treba eliminirati iz javnog života. Htjela sam raditi na njihovom razotkrivanju. Nitko ne može biti ugledan  i poštovan u bilo kojem poslu, ako doma mlati ženu.Mnoge žene uglednih hrvatskih građana, nažalost, nisu tražile pomoć policije ni centara za socijalnu skrb.

Glamour.hr: Kako ste Vi uspjeli biti majka i graditi karijeru?

Jadranka Kosor: Teško.Uspjela sam uz pomoć moje majke. Bilo mi je bitno da netko bude uz Lovru dok sam radila. I da uvijek ima nešto toplo skuhano, i da ga netko dočeka kad dođe iz škole. Moj posao bio je dodatno stresan jer me stalno tištila i grižnja savjesti što nisam više kod kuće, s djetetom. To je  nešto  s čim se muškarci, uglavnom, ne muče.

Glamour.hr: Jako lijepo izgledate. Kako održavate liniju?

Jadranka Kosor: Hvala.  Poštovanje prema drugim ljudima moramo iskazivati  i tako da smo  uredni i da pristojno izgledamo. Pokušavam dovoljno spavati, dosta se kretati. Jedem puno voća. Ne idem u teretanu, ne idem kod kozmetičarke…Nema tu nikakve tajne.

jadranka_kosor_0Glamour.hr: Jeste li zaljubljeni?

Jadranka Kosor: Ne. Mislim da je vrijeme zaljubljivanja davno prošlo.Ali, opet, nikad ne znaš gdje te sreća čeka!!

Glamour.hr: Jeste li ikad imali osjećaj da Vam se netko želi približiti samo da Vas iskoristi u svoju korist?

Jadranka Kosor: Da, često. Uostalom, mnogi , za koje sam mislila da su mi prijatelji i bliski, prvi su mi okrenuli leđa nakon izbora u HDZu.

Glamour.hr: Kako se nosite s tim svim razočarenjima?

Jadranka Kosor: Teško.Neke izdaje neću nikad preboljeti jer je to tako čvrsto i duboko postalo dio mog života.

Glamour.hr: Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Jadranka Kosor: Ja zapravo i nemam slobodnog vremena. Najbolje se odmaram radeći, ali volim čitati, nešto pokušavam pisati.

 

Glamour.hr: Sigurno ćete osvojiti Kiklopa. Hoće li to biti Vaši memoari? I hoće li biti cenzure?

Jadranka Kosor:  Cenzure neće biti.Ako se već odlučim pisati, onda ću  pisati isključivo istinu.

Glamour.hr: Za kraj, imate li poruku za naše čitateljice?

Jadranka Kosor: Ne volim poruke. Ako ste sigurni da radite najbolje što možete i da svjesno nikome niste nanijeli nikakvo zlo, to vodi do unutarnje snage. Puno puta sam se preispitivala;  jesam li nekog povrijedila, jesam li nehotice kome naštetila i uvijek sam bila spremna ispričati se. Ima ljudi koji se ne znaju povući i ispričati, to je opasno. Bitno je da vas ništa ne grize i ne muči, da ste mirni pred sobom.Onda se mnoge teškoće lakše prebrode.

Razgovarala: Melita Hanžek

Foto: Ognjen Karabegović

 

One Response to Predstavljamo: Jadranka Kosor

  1. Ana Listopad 20, 2013 at 4:53 pm

    ..a kakva čelična dama…samo je lupetala gluposti i cmizdrila…

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *