Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

“Pobijediti strah – Da, to mogu ja!”

Scan_NaslovnicaslikovnicaaaaaaaaPredstavljamo autoricu slikovnice “Pobijediti strah – Da, to mogu ja!” Antoniu Hohnjec

Povodom prvog dana ljeta, u prekrasnom okruženju Međimurja, imali smo priliku intervjuirati novinarku i fotografkinju Antoniju Hohnjec, koja je u hotelu Castellum prilikom eventa “knjiga u ruci” u organizaciji Womens days by ModniALMAnah, predstavila svoju prvu slikovnicu “Pobijediti strah – Da, to mogu ja!”.

Inače, Antonia Hohnjec završila je Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo. Još od studentskih dana bavi se fotografijom, a zbog svoje velike ljubavi prema dječjim pričama, odlučila je i sama objaviti jednu.autorica_Antonia Hohnjec11111

Prilikom razgovora saznali smo sve o ideji slikovnice, njezinoj namjeni i kako je nastala

Glam.hr: Recite nam nešto o ideji same slikovnice, kako je ona zapravo nastala?

Antonia Hohnjec: Slikovnica je inspirirana istinitim događajima. Sin je imao problema sa strahom od mraka i budio se tijekom noći. Od malena smo mu čitali priče i ako smo na nešto trošili novac, onda su to bile knjigice, puno puno knjigica… I tako se zapravo razvila ideja da napišem jednu slikovnicu baš za njega. Željela sam da zna kako u tom problemu nije sam. Mislila sam možda će mu biti lakše, barem malo… Tako sam napravila draft, napisala tekstić i došla na ideju da objavim slikovnicu koja bi u konačnici pomogla roditeljima, ali i djeci koji imaju slične probleme. Prijateljica Zrinka Šimičić napravila je ilustracije i krenuli smo u realizaciju! Sama ideja bila je prisutna već nekoliko godina, ali spletom okolnosti, do objave je trebalo malo duže.. No ipak, sada se pokazalo da je upravo bio savršeni tajming za objavu slikovnice!

Glam.hr: Što ste točno željeli prenijeti roditeljima putem ove slikovnice?

Antonia Hohnjec: Ono što sam željela prenijeti kroz tu pričicu je da su roditelji oni koji moraju pružiti podršku djetetu, uvijek i zauvijek i da je upravo ljubav ta koja može riješiti problem. Morate biti iskreni, morate biti podrška u bilo kojem trenutku. Nevažno je ima li dijete dvije godine ili sedam, važno je da vam kao roditelju uvijek može prići i tražiti pomoć.

Glam.hr: Što je prema vašem mišljenju važno kod odgoja?

Antonia Hohnjec: Mislim da su iskrenost i podrška izrazito važni. Djeci treba pružiti svu moguću ljubav. Obitelj je ta koja mora uvijek biti uz njih. Od najranije dobi važno je pričati s djecom, čitati im i otkriti im taj predivan svijet slikovnica i knjiga. Ja ću biti najsretnija ako ova slikovnica pomogne samo jednom djetetu da riješi taj strah od “mraka”! Ono što sam također željela prenijeti jest to da se kroz priču o ljubavi, podršci i obitelji, bilo koji strah može riješiti. Dakle, ne mora to nužno biti strah od mraka, može biti bilo koji drugi strah koji dijete ima, ali su obitelj, podrška i ljubav, izrazito bitni u rješavanju bilo kojeg problema.

Glam.hr: To vam je prva slikovnica, imate li u planu napisati još koju?

Antonia Hohnjec: Imam već neke planove za jesen i jedno novo izdanje… Ovog puta tema će biti more i njegovo očuvanje! Dakle, jedna ekološka priča. Svi koji me poznaju, znaju da živim za more pa je od tuda ideja o slikovnici s temom mora za mene sasvim razumljiva… Inače svako ljeto kada dođemo u jednu malu uvalu gdje ljetujemo, gdje čak i nema puno ljudi, skupljamo otpad iz mora. Tužno je kada vidite koje su to količine otpada koje ljudi bacaju! Znam da slikovnica na temu ekologije i mora ima puno, ali evo, moja će biti posebna! (kroz smijeh).

Glam.hr: Rekli ste da se bavite i fotografijom. Hoće li u novoj slikovnici možda biti i vaše fotografije?

Antonia Hohnjec: Pa evo da, bavim se i fotografijom i razmišljala sam da bi mogla ubaciti i neke svoje fotografije pa da to bude i takav jedan projekt, tako da imam planove i za to.

Glam.hr: Slikovnicu možemo naručiti na stanici Čitaonkica, recite kako je nastalo ime?

Antonia Hohnjec: Tako je, slikovnica se može pratiti na društvenim mrežama Čitaonkica na Instagramu i Facebooku. Ime Čitaonkica nastala je prema mom nadimku Tonka, zapravo, svi me zovu Tonkica pa je i tako nastala Čitaonkica!

Glam.hr: Kako je bilo izdati knjigu u ovo ludo vrijeme korone, je li bilo izazovno?

Antonia Hohnjec: Pokušavala sam pronaći izdavače, ali kako je krenula pandemija, sve je stalo i nisam uspjela pronaći izdavača. Odlučila sam sama izdati knjigicu što se pokazalo odličnim rješenjem.

Glam.hr: Ovo vam je zapravo bila prva promocija slikovnice?

Antonia Hohnjec: Tako je. Sretna sam što mi je Alma Premerl Zoko pružila ovu priliku za promociju i ovim putem bi se htjela zahvaliti. Dobila sam i prošli tjedan potvrdu da će biti i promocija u knjižnici u Dubravi u Zagrebu u okviru Mjeseca knjige. Ono što me isto jako veseli je pozitivno mišljenje Agencije za obrazovanje da je slikovnica preporučljiva za uporabu u osnovnim školama. Posla ima puno, jer sve odrađujem sama. Planiram od jeseni krenuti malo intenzivnije prema školama, ali kada nešto radite za sebe, onda je to drugačije i sve skupa me jako veseli! Veseli me da je ta priča baš sada zaživjela.

Glam.hr: Možemo li slikovnicu već posuditi u kojoj od knjižnica?

Antonia Hohnjec: Većini knjižnica u Zagrebu sam već predstavila slikovnicu i u nekima se već može i posuditi, kao i u knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici. Tako da sam baš zadovoljna, no čeka me još ostatak Hrvatske… (smijeh).

Glam.hr: U koliko primjeraka ste tiskali slikovnicu?

Antonia Hohnjec: Ovo prvo izdanje tiskano je u nakladi od 500 komada, jer sam prvo htjela vidjeti kako ću se snaći u svemu tome, jer sama radim marketing i distribuciju. Sve me to jako veseli i vjerujem kako ću se u svemu tome snaći.

Glam.hr: I za kraj, vi zapravo želite osvijestiti kako se kroz razgovor, razumijevanje i ljubav svaki problem može riješiti?

Antonia Hohnjec: Tako je. Ovaj strah od mraka može se metaforički prenijeti na bilo koji drugi strah, ali ako se djeca boje nečeg, trebali bi znati da to nije ništa nerješivo i da mogu pričati o tome, doći i reći mama, tata ja imam problem, pomozite mi, idemo razgovarati! I mi smo onda tu za njih da im pomognemo!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *