Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Nuspojave Woodya Allena u zagrebačkom kazalištu

_MG_7639Sinoć je u kazalištu Knap održana svečana premijera predstave Nuspojave. Oduševljenje predstavom nisu skrivala brojna imena društvenog života poput Daniele Trbović, Lane Gojak, Katarine Baban, Mare Bratoš, Matije Prskalo, Zorana Vakule i brojnih drugih. Sljedeća predstava Nuspojave na rasporedu je u subotu, 12. listopada u kazalištu Knap.

Woody Allen: NUSPOJAVE  - ova predstava prva je profesionalna izvedba (dramatizacija)  Woodyevog romana na kazališnim daskama u Hrvatskoj

Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena

Adaptacija i režija: Mario Kovač

Dramaturg: Milan Fošner

Glume: Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Filip Riđički

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama. Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice. Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne “luzere”. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

Kazalište KNAP, Centar KNAP, Ivanićgradska 41a, Zagreb. tel. 2303 122 www.knap.hr

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *