Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Nezaboravni Toše Proeski

Tose_Proeski_Todor Proeski (poznatiji kao Toše) poginuo je 16. listopada 2007.godine. Rođen je 25.siječnja 1981. u Prilepu (Makedonija).

Oduvijek ga je zanimala glazba, a taj talent je naslijedio od oca i majke. Obrazovao se u jednoj muzičkoj školi te kasnije i na skopskoj Muzičkoj akademiji. Ostala su mu samo dva ispita, koja je planirao riješiti 2008. Jer se neizmjerno radovao diplomskom radu- cjelovečernjem klasičnom koncertu.

Karijeru pop pjevača počeo je sa 15 godina, a kasnije je ostvario i glazbenu suradnju sa Grigorom Koprevom.  Sa pjesmama „Usne na usnama“ i „Sunce u tvojoj zlatnoj kosi“ otvorila su mu se brojna vrata. Obožavatelji su ga obasipali plišanim igračkama koje je držao u jednoj sobi u svojoj kući u Kruševu. Njegova kuća je kasnije postala turistička atrakcija.

Toše je bio UNICEF-ov veleposlanik i uvijek je rado pomagao djeci.

Kasnije se odlučio preći granice Makedonije i zapjevati u susjednim državama, pa tako i u Hrvatskoj. Svugdje je nizao uspjehe, a snimio je i velike hitove sa Tonijem Cetinskim, Antonijom Šolom, Esmom Redžepovom, Karolinom Gocevom i Gocom Tržan.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su: „Igra bez granica“. „Lagala nas mala“, „Volim osmijeh tvoj“, „Soba za tugu“, „Pratim te“, „Volim osmijeh tvoj“ i brojne druge.

Ovaj prekrasan pjevač anđeoskog glasa izgubio je život u prometnoj nesreći, a milijune fanova ostavio u suzama. Toše je poginuo na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice, na autocesti iz Skopja prema Zagrebu kada je njegov vozač izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion. U trenutku sudara, svi su spavali pa čak i vozač, a zračni jastuci nisu se aktivirali. Njegova menadžerica i vozač ostali su zadobili ozljede, ali su ostali živi.

Bio je rijetkost u ovome natrpanom svijetu, bio je sunce u svakome tmurnom danu, bio je netko tko je pomaknuo granice. Toše, hvala ti zbog tog. Zauvijek ostaješ u našim srcima!

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *