Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Najbolji lijekovi za mamurluk

glavobolja_Ako se za ovaj doček Nove godine planirate družiti i s pokojom čašicom, dobro je znati što bi vam moglo idućeg jutra pomoći…

Grozna pulsirajuća glavobolja, slabost u cijelom tijelu, osjećate kao da biste mogli povratiti… Sve oko vas se okreće i okreće.. i okre… *ahh* Sve ovo standardni su simptomi mamurluka s kojima se možete susresti jutro nakon vesele noći s prijateljima, pićem, plesom i sveukupno odličnom zabavom. Mamurluk ponekad može biti neugodno pulsiranje u stražnjem dijelu vaše glave, drugi puta pak ga može popratiti samo blaga razdražljivost i osjetljivost na glasne zvukove.

Ali većinu puta, ako ste se dobrano družili s šankom, onda ćete najvjerojatnije imati nevjerojatnu glavobolju (osobito ako ste miješali alkoholna pića) dok se soba vrti oko vas i čini vam se da svatko oko vas urla što je najjače moguće. Kako bismo vam pomogli da izbjegnete ovo samoizazvano stanje – donosimo vam neke od najboljih lijekova za mamurluk. Pročitajte ih i budite spremni.

Lijekovi za mamurluk koji funkcioniraju:

Kada su u pitanju najbolji lijekovi protiv mamurluka “prirodni”, “narodni” lijekovi i definitivno su najbolji. Pa krenimo redom. Zahvaliti nam možete kasnije.

Prevencija:
 Prevencija je svakako bolja od lijeka. U ovo ćete se uvjeriti ako ne uspijete obuzdati svoj mamurluk. Kako biste spriječili ili neznatno smanjili jačinu mamurluka koji ste sigurni da ćete imati, pokušajte jesti što više hrane bogate škrobom prije konzumiranja alkohola.  Također, pojedite 5 – 6 badema (sirovih) prije pijenja. To će smanjiti stupanj intoksikacije.

Kokosova voda: ovo je čista tekućina koja se nalazi unutar mladog kokosa – bistar sok zelenog kokosa. Vadi se iz ploda dok se meso još nije zrelo, točnije kada je stanju takozvanog gela. Pijenje kokosove vode također se dokazalo kao uspješan lijek protiv mamurluka. Ono će hidratizirati tijelo (alkohol jako dehidrira tijelo), što vam je jutro nakon itekako potrebno.  Dokazano je da kokosova voda pomaže u mršavljenju, čisti bubrege, jača imunološki sustav te pruža prirodno čistu energiju. Poboljšava probavu i metabolizam i uravnotežuje pH tijela.

Jabuke: Kaže se ‘jabuka na dan otjerat će doktora’ i to je u neku ruku istina. No jabuke su dobre i za mamurluk. Zato ih držite u zdjeli i označite s velikim podebljanim slovima “pojesti ujutro!”

Naizmjenično topli i hladni tuš: 
Još jedan uspješan lijek za mamurluk je dugo tuširanje. Naizmjenično se tuširajte toplom i hladnom (ali ne baš lednom, već više hladnijom mlakom) vodom. Ponovite postupak nekoliko puta i već će vam biti bolje.

Kretanje: Još jedan sjajan način da biste dobili osloboditi od mamurluka, je da ga ishodate. Dakle, otiđite van na svježi zrak i prošetajte ili se provozajte biciklom. Ovo će vam pokrenuti cirkulaciju, pa ćete se osjećati osvježeni.

Fruktoza:
 namirnice bogate fruktozom olakšavaju mamurluk. To je zato što fruktoza, prirodni šećer, potiče bržu razgradnju alkohola u tijelu. Dobri izvori fruktoze su, osim jabuke, med, trešnje, grožđe i rajčica.

Minerali: hrana koja sadrži mnogo minerala pomaže protiv mamurluka. Zato pokušajte pojesti voće (posebno banane i naranče), mlijeko… U stvari – najefektivniji recept za suzbijanje mamurluka je mješavina banana, mlijeka i meda.

Tekućine: Već smo rekli – alkohol dehidrira tijelo, pa su vam potrebne tekućine. I to puno tekućine. Voda, voćni sokovi, izotonični napici, jogurt itd. Sve što će energizirati vaše tijelo i očistiti ga. Još jedan način ublažavanja mamurluka mogao bi biti da popijete čašu vode prije no što prijeđete na sljedeću rundu alkohola što će ublažiti koncentraciju alkohola u krvi i spriječiti dehidraciju.

Ako pak ništa ne pomogne – za idući put sjetite se prvog savjeta, pa pripazite s alkoholom. Želimo vam dobru zabavu bez mamurluka, ali ako bude potrebno, da se barem onda sjetite gdje ste zabilježili ove lijekove za mamurluk!

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *