Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Ljekovita svojstva aronije

arnojaOvaj listopadni grm osim što je hranjiv i ljekovit, odličan je saveznik u jačanju imuniteta jer je prepun antioksidansa i vitamina. 

Aronija traje poprilično dugo i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. 

Ova ljekovita biljka porijeklom je iz Sjeverne Amerike, a njezine malene bobice prepune su hranjivih vitamina poput vitamina C i antioksidansa.  

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće također sprječava pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok, a utječu i na bržu regeneraciju rana.

U nastavku pročitajte nešto više o ljekovitim svojstvima ploda aronije: 
 
Aronija i dijeta 

Aronija nam pomaže i u reguliranju tjelesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko trbuha, a to je problem s kojim se velik broj ljudi svakodnevno bori. Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćki. Ako želite biti siti, puni energije, a da pri vodite brigu o vašem tijelu i zdravlju, preporučuje se redovito konzumirati aroniju.

Aronijom protiv raka 

Istraživanja su pokazala kako se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog crijeva. Voće tamnije boje uspješnije se boriti protiv ove opake bolesti. Prema istraživanju, pigmenti dobiveni iz rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Štiti naše oči i vid 

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje oka. Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka.

Aronijom protiv prehlade 

Ako vaša prehrana uključuje i redovito konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i gripa zaobići u širokom luku. Aronija, osim što se bori protiv bakterija i virusa, jača i imunitet.

A ako želite riješiti probleme upalne i virusne infekcije, konzumirajte sušene bobice ili sok aronije. A sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom. 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *