Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kakva je kvaliteta vaše ljubavne veze?

Kako na vrijeme znati da veza prelazi iz slatkog u kiselo?

Bilaljubavnici_ sam u mnogim vezama, a svaka od njih je bila potpuno drugačija. Već sam se malo “pogubila” jer više ni sama ne znam razlikovati nezdravu vezu od normalne.  Često mi se događalo da funkcioniram po nekim partnerovim pravilima dok pritom svoje zanemarujem. Zaljubim se, izgubim glavu i probudim se u sr… Možete li mi dati savjet kako prepoznati jesam li u lošoj vezi?

Ljubavne veze su sastavni dio našeg života. Trebamo se pitati “Je li ova ljubav ili veza odraz mojih vrijednost ili mi pak te vrijednosti oduzima”? Često se nađemo u Hamlet situaciji – biti ili ne biti, udovoljiti ili ne zahtjevima koje pred nas postavlja partner, a ponekad može doći i vrijeme kada se prestanemo to pitati, pa negiramo nepravedne zahtjeve partnera, a tiču se našeg unutarnjeg stanja.

Kako bi se zaštitili od vlastitog emocionalnog zlostavljanja, moramo shvatiti koliko vrijedimo, dakle ja kao individua, prije nego dozvolimo da nas drugi vrednuju. Ako sebe ne poštujemo zašto bi nas drugi poštovali? Dan O’ Neil je rekao: “Veza je nešto što uzimamo kao izraz sebe, suma izraza je daleko veća nego je mi možemo percipirati. Kada veza više ne služi svrsi, tada je vrijeme da se oprostimo s ljubavi i krenemo dalje. Ljubav nema potrebe, želje, to je jednostavno.

Fraza “Ljubav je jednostavno ljubav”je jednostavna i razumljiva sama po sebi”.

Neki od nezdravih znakovi u vezi na koje trebamo obratiti pažnju. Ako se:

 • ide protiv svojih vrijednosti i uvjerenja kako bi udovoljili partneru
 • dopušta da nas partner određuje. Npr: “Ti nisi ništa već…”
 • dopušta da partner direktno upravlja našim životom i emocijama
 • vjeruje da partner može predvidjeti naše potrebe, kao i obrnuto
 • ne primjećuje kada partner prijeđe granicu. Npr: Postavlja previše pitanja.
 • govori o apsolutno svemu. Tu se ne radi o nepoštenju ili prešućivanju, već o zadržavanju pojedinih stvari za sebe. Samo za sebe.
 • ne primjećuje kada partner prikazuje neprikladne granice. Na primjer: čitanje mail-a, poruka, pretraživanje torba i privatnih stvari.
 • očekuje da partner zadovolji naše (njegove) potrebe odmah
 • igraju manipulativne igrice
 • uskraćuje ljubav i provodi vrijeme u “hladnoj tišini”
 • “raspadate” kako bi se partner brinuo o vama

Potrebno je živjeti u vezi sa sobom i partnerom kao dvije zasebne individue koje dijele intimnost s povezanosti koja pripada svakome od vas. Potrebne su dvije polovice koje čine cjelinu, ali dvije cjeline kako bi jedna veza imala pola šansi za uspjeh.

Boris Blažinić, prof. psihologije,savjetnik, trener, coach za razvoj osobnih potencijala

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *