Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Imunoterapija višestruko produljuje život oboljelima od malignog melanoma

U tijeku je više od 900 kliničkih istraživanja primjene imunoterapije u liječenju različitih malignih oboljenja, uključujući i 10 najčešćih vrsta karcinoma.

doktori_bolest_zdravljeU posljednjih 30 godina broj oboljelih od malignog melanoma u Europskoj uniji se udvostručio (1), no iako je u Hrvatskoj broj dijagnosticiranih slučajeva na razini europskog prosjeka, zabrinjava činjenica da je stopa smrtnosti čak za 50% veća od prosječne stope smrtnosti za države Europske unije (2). Štoviše, od 70-ih godina prošlog stoljeća za većinu oboljelih od uznapredovanog melanoma u Hrvatskoj nije bilo značajnih pomaka u liječenju (s izuzetkom bolesnika u kojih se može primijeniti ciljana terapija BRAF inhibitorima).

Terapijski postupci u Hrvatskoj trenutačno se primarno oslanjaju na kemoterapiju, koja ne pokazuje uspješne rezultate i u pravilu dodatno narušava sveukupno stanje organizma pacijenata. Prema svjetskim smjernicama, ona već niz godina ne predstavlja terapiju izbora za uznapredovali melanom za koji se primjenjuje imunoterapija prvenstveno PD-1 protutijelima, odnosno ciljana terapija BRAF i MEK inhibitorima.

Zbog izvanrednih rezultata u liječenju nekih od najtežih malignih bolesti, imunoterapiju danas nazivaju „novom nadom“ za oboljele, a u tijeku je više od 900 kliničkih istraživanja njene primjene u liječenju različitih malignih bolesti (uključujući i 10 najčešćih vrsta karcinoma). Ona djeluje tako da potiče vlastiti imunološki sustav na selektivno uništavanje stanica raka, povećavajući na taj način prirodnu sposobnost tijela za borbu protiv zloćudne bolesti.

imunoterapija_injekcija_bolestZahvaljujući izvanrednim rezultatima prilikom kliničkih ispitivanja na liječenju uznapredovanog melanoma, PD-1 inhibitori pembrolizumab i nivolumab su u 2014. godini po ubrzanom postupku dobili odobrenje  američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), nakon čega je uslijedilo i pozitivno mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), kao i nagrada Prix Galien USA 2015 za pembrolizumab kao najbolji biotehnološki proizvod 2015. godine. Pembrolizumab i nivolumab su PD-1 inhibitori, koji spadaju u skupinu imunoterapijskih lijekova koji su pokazali iznimne rezultate u liječenju oboljelih od uznapredovanog melanoma koji je metastazirao ili je otkriven u uznapredovanoj fazi bolesti kada operacija više nije terapijska opcija (3,4).

O imunoterapiji i rezultatima koje daje u liječenju malignih melanoma govorilo se i na danas održanom znanstvenom simpoziju „Melanom“ u Zagrebu, gdje su brojni stručnjaci izlagali najnovija otkrića vezana uz dijagnostiku, prevenciju i liječenje ovog tipa karcinoma. Kako bi se oboljelima osigurala adekvatna terapija koja se danas u svijetu smatra standardom u liječenju melanoma, potrebno je i u Hrvatskoj omogućiti liječenje oboljelih u skladu sa smjernicama renomiranih svjetskih stručnih društava poput američke Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak (National Comprehensive Cancer Network, NCCN) i Europskog društva za medicinsku onkologiju (European Society for Medical Oncology, ESMO) koje podrazumijevaju primjenu imunoterapijskih lijekova.

Kako melanom predstavlja najteži oblik raka kože i jedan od najagresivnijih oblika karcinoma uopće, od kojeg svake godine obolijeva i umire sve veći broj ljudi, potrebno je da Hrvatska čim žurnije uključi nove terapijske smjernice, u kojima je liječenje imunoterapijom neizostavan dio.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *