Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dvadeset šesta Samoborska Salamijada

Ovogodišnja, 26. Samoborska salamijada bit će održana u petak, 19. travnja s početkom u 20:00 sati na Trgu kralja Tomislava, te će nas uvesti u bogat vikend gastro doživljaja u Samoboru. Ovo je prvi puta u dugoj tradiciji održavanja Salamijade da se ona održava poslije Uskrsa, a ne kao do sada u Velikom tjednu.

Na ovom se gastro događaju očekuje 1000 gostiju, koliko ih i stane u novi šator koji će osim za Salamijadu poslužiti i za 9. Proljetni sajam. Ulaznice za Salamijadu mogu se nabaviti u uredu Turističke zajednice grada Samobora po cijeni od 140 kn, u što je uključena bogata večera koju će pripremiti deset ugostitelja iz zemlje i inozemstva.

I ove godine najavljen je veliki broj uzvanika iz političkog, gospodarskog i društvenog života naše zemlje, a ono što posebno veseli je iznenađujuće veliki broj uglednika iz inozemstva.

U natjecateljskom dijelu programa natjecatelji ostaju podijeljeni  u  tri skupine, ali drugačije su razvrstani: u prvoj su skupini svi domaći proizvođači salama bez obzira radi li se o hobistima ili profesionalcima, u drugoj skupini nalaze se sve brojniji proizvođači salama iz inozemstva, dok su u

trećoj svi ostali proizvođači suhomesnatih proizvoda. Time je otvorena mogućnost da se predstave i proizvođači koji proizvode kobasice i proizvode slične samoborskoj salami.

Međunarodnim događajem Salamijadu čine gosti i natjecatelji iz inozemstva, a ove godine najavili su se gosti iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Italije i Srbije. Rekordan je broj natjecatelja iz inozemstva, a preko 40 salama na ocjenjivanje je pristiglo iz susjednih država.

Voditelj programa bit će Mislav Maroević, dok je glazbeni dio programa prepušten poznatom  glazbeniku, našem sugrađaninu Đaniju Stipaničevu.

Međunarodna ocjenjivačka komisija ocijenila je ukupno 154 salame, od čega  106 salama domaćih proizvođača, 29 salama gostiju iz inozemstva, 19 salama u kategoriji posebnih proizvoda, te jedna salama koja je uradak poznatih samoborskih fašničkih likova te je kao takva i posebno ocjenjivana.

Niti jedan uzorak salame nije diskvalificiran. Novi sustav ocjenjivanja te veći broj sudaca još je više objektivizirao prosudbu, pa možemo s pravom tvrditi da je to veliki napredak u odnosu na raniji period. U najbrojnijoj kategoriji osvojena je jedna velika zlatna šajba, 23 zlatna odličja, 64 srebrna te 10 brončanih. U međunarodnoj kategoriji osvojena je jedna velika zlatna šajba, zatim 24 zlatne i 4 srebrne diplome, a kod posebnih proizvoda jedna velika zlatna šajba, 12 zlatnih te 2 srebrna odličja,  što smatramo izvanrednim rezultatom posebno u pogledu kvalitete proizvoda.

Katalog sa svim zanimljivostima i rezultatima natjecanja izdan je u 1500 primjeraka, a bit će dostupan na sam dan Salamijade.

U nedjelju, 21. travnja bit će održan dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba. Za tu će prigodu biti izrezane sve salame s natjecanja a njima će se pridodati i dvometarske salame napravljene samo za ovu prigodu. Svoje salame predstavit će i gosti iz Sevnice iz Slovenije. Za vinsku ponudu pobrinut će se samoborski vinari. Na danu otvorenih vrata očekuje se od 5.000 do 7.000 gostiju na besplatnoj degustaciji salama i uživanju u samoborskim vinima.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *