Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dino Dvornik – legenda zauvijek!

dinodvornikNa današnji dan, 20.kolovoza 1964., u Splitu se rodio Dino Dvornik, sin poznatog glumca Borisa Dvornika. Bio je legenda nad legendama, hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj i tekstopisac. Dino je imao starijeg brata Deana, s kojim je počeo glumiti u kultnoj seriji „Naše malo misto.“ Pohađao je glazbenu školu, ali ga klasična glazba, isto kao i gluma, nije pretjerano zanimala. Bio je također i odličan igrač bejzbola, kojeg je napustio kada se odlučio posvetiti pjevanju.
Kada je imao 17 godina, sa bratom Deanom sastavio je pop sastav „Kineski zid,“ s kojim je promovirao funk glazbu.  1984. snimaju istoimeni album koji ostaje zapisan kao prvi snimljeni funky materijal na tadašnjem području bivše Jugoslavije. Dean i Dino kasnije su se razišli zbog razlike u razmišljenju, te Dean odlazi u Ameriku, a Dino kreće u solo karijeru. Jedno vrijeme je boravio u Londonu, te se bavio instrumentalnom glazbom i skladanjem. Kasnije mu je Nenad Vilović ustupio glazbeni studio, te on snima svoju prvu izvedbu. Dino je modernu domaću glazbu uveo u diskoteke, gdje se puštala strana glazba. Nastupio je na „Zagrebfestu ’88“ sa pjesmom „Tebi pripadam,“ i dobio je nagradu od stručnog žirija za najbolju kompoziciju kao novo glazbeno ime. Za njegov prvi album „Dino Dvornik,“ tekstove je napisao Goran Kralj i Zlatan Stipišić- Gibonni. Na albumu ima odličnih hitova, a neki od njih su: „Zašto praviš slona od mene,“ „Ljubav se zove imenom tvojim,“ i „Ti si mi u mislima.“ Album je bio jako popularan i prodan je u 750.000 primjeraka.  Izdao je još albume „Kreativni nered“, u kojem mu je najpoznatija skladba „Jače manijače,“ zatim albume „Priroda i društvo,“ te „Enfant terrible,“ u kojem govori o svome životu. Na filmskom festivalu, Dino je izveo pjesmu „Ništa kontra Splita,“ za koju je osvojio prvo mjesto. Ona tada postaje neslužbena himna grada Splita.  1998. objavljen je kompilacijski album „Vidi ove pisme,“ na kojem su objavljene sve njegove uspješnice, i za kojeg je osvojio nagradu Porin. 1999. godine izlazi album „Big Mamma,“ koji nije najbolje prihvaćen kod glazbenih kritičara. No 2000. dobio je nagradu diskografske kuće Croatia Records, „Zlatna ptica.“ Dino je 2002. izdao album „Svicky,“ a nkon toga se okreće klupskoj glazbi te počinje vježbati miksanje na gramofonima, kako bi postao DJ. 2008. godine, Dino Dvornik je planirao objavljivanje svog novog albuma „Pandorina kutija,“ no međutim nije uspio doživjeti njegovo objavljivanje zbog iznenadne smrti . Album je nagrađen sa četiri Porina, i jednim za životno djelo.

Dino se 1989. godine oženio suprugom Danijelom Kuljiš, s kojom je dobio kćer Ellu. Obitelj je napravila reality show „Dvornikovi,“ koji se odvijao u dvije sezone te je postigao značajan uspjeh.
Dino je umro 7. rujna 2008., u svom stanu u Zagrebu, zbog kombinacije tableta za smirenje, antidepresiva i protiv bolova. Kremiran je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a ceremonija je bila u „veselom raspoloženju,“ jer je to bila njegova želja.
Možda ga više nema, ali njegovi hitovi ostaju zauvijek sa nama, i uvijek ćemo ga se sjećati kao „legende svih legendi.“

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *