Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Sve što trebate znati o čajevima

Ovaj članak namijenjen je svim ljubiteljima čajeva, a oni koji to još nisu, nakon ovoga će zasigurno postati. Osim što su niskokalorični i fini, imaju učinak na naše zdravlje i mogu nas poštedjeti pokojeg odlaska liječniku.

Treba upamtiti da čajevi nisu lijekovi, no oni nam mogu pomoći kod raznih problema.

Kod njihovog konzumiranja treba obratiti pozornost na efekt koji imaju na nešto tijelo. Postoje čajevi koji podižu tlak. Tu bi bilo nezgodno da visokotlakašu ponudite takav čaj.

caj_z

Krećemo sa zelenim čajem. On se obrađuje samo parom da se ne unište enzimi te se potom suši na zraku.    Svakodnevno pijenje ovog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak obolijevanja od raka. Zeleni čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E kao i mnoge minerale. Čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, sprječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži sprječava karijes.

Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa.

Sportaši ga vole jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost.     Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

čaj_c

Sljedeći je Crni čaj.  On je najrasprostranija vrsta čaja radi udjela kofeina te tako služi kao zamjena za kavu.           Osobe koje piju crni čaj imaju 50% manji rizik od koronarnih srčanih bolesti. Vjeruje se da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi.

Brojna istraživanja ukazala su na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja, kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila. Sportaši ga koriste kao energetski napitak jer djeluje stimulativno na organizam.

čaj_b

Bijeli čaj je stoljećima poznat kao čarobni sastojak za pomlađivanje.

Zbog minimalne obrade i pomne selekcije najmlađih listića, bijeli čaj je još bogatiji antioksidansima od Zelenog, no za razliku od njega u okusu nema niti malo trpkosti.

Dobiveni napitak je blage zlaćane boje i delikatnog osvježavajućeg okusa.

čaj_ž

Žuti čaj je vrlo rijedak i jedan od najskupljih kineskih čajeva.

Specifičnost žutog čaja je da sadrži dijetni enzim koji pomaže da probavimo hranu brže i da sagorimo suvišne masnoće u tijelu. Služi kao napitak za gubljenje težine i pogoduje ljudima sa osjetljivim želucem.

Negdje na pola puta između crnog i zelenog je Oolong čaj.

čaj_oo

Taj polufermentirani čaj proizvodi se uglavnom u Kini i Tajvanu te poprima najbolja svojstva obje vrste čaja, a svoj boom doživio je zahvaljujući Opri.

Oolong čajevi sadrže više kofeina od zelenog čaja, ali ipak manje od crnog.

Oolong čajevi štite i jačaju funkciju srca, pospješuju cirkulaciju, probavu te jačaju imunitet.

Kao i ostali čajevi biljke čajevac, i oolong čajevi su izvor prirodnih antioksidanata te vitamina B2, C i E.  Zbog pozitivnog utjecaja na metabolizam, ova vrsta čaja poznata je pod nazivom “aromatični ubojica masnoća”.

biljka_ro

Roibos čaj poznat je više od 300 godina. Slavu je stekao zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojenački organizam.

Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva temperature između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću, te čisti zrak bez prašine i industrijskih otpadaka.

Rooibos ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za konzumiranje tijekom čitavog dana svim dobnim skupinama, a posebice osobama koje pate od nesanice, poremećaja spavanja, stresa i napetosti.

Također pomaže protiv alergija, slobodnih radikala, kod bolova u trbuhu, proljeva, loše probave, žgaravice, sprječava rak, pomaže kod regulacije tlaka i liječi depresiju. Dokazano je da kod male djece pomaže protiv grčeva.

Rooibos čaj uspješno se koristi i na koži protiv akna, ekcema, sunčanih opeklina i kod upale zubnog mesa. Budući da je bogat vitaminom C, dvije šalice Rooibos čaja sadrže potrebnu dnevnu dozu vitamina C. Također je dobar protiv gripe i prehlade.

čaj_v

Voćni čajevi se proizvode od cvjetova, sjemenja, kore i raznovrsnog voća te sadrže prirodne arome eteričnih ulja, hibiskus i šipak koji imaju organske kiseline i flavonoide.

Voćni čajevi potiču pročišćavanje tijela i imaju antioksidativna svojstva.

Svježeg su i kiselkastog okusa i budući da ne sadrže listove biljke Camellia Sinensis, u njihovom sastavu ne nalazi se kofein.

biljka_came

Kao šećer na kraju slijede Biljni čajevi. Oni također ne sadrže listove biljke Camellia Sinensis i u svom sastavu nemaju kofein. To ih čini prikladnim napitkom kako za odrasle, tako i za djecu . Biljni  čaj odličan je napitak za mršavljenje jer smanjuje apetit. Pripisuje mu se određena ljekovitost poput stimuliranje živaca, mišića i općenito metabolizma a ima svojstvo diuretika.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *