Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

BALETNI HIT ‘ORAŠAR’ STIŽE U ZADAR!

Orasar_12_1080x1080Balet Orašar, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu,
ovog prosinca stiže u Zadar!
U srijedu, 11. prosinca,
svega dva tjedna uoči Božića, gledatelji u zadarskom Arsenalu imat će jedinstvenu priliku, uz glazbu virtuoznog Čajkovskog, doživjeti priču o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte.

Radi se o najčarobnijoj božićnoj bajci koja je ispričana putem tradicionalne baletne koreografije jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.

Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti umjetnici iz Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je ovoj klasičnoj priči moderan izgled putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene video projekcije, koja neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevniju baletnu i plesnu publiku.

Ovo je sasvim jedan novi i moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom će, u čarobno adventsko vrijeme, zadarska publika imati priliku uroniti u atmosferu Božića i božićne čarolije. Za potrebe ove predstave Ilirijin Arsenal u Zadru postaje kazalište koje će prožeti duh i čarolija Božića, a projekt je prepoznat te podržan i od strane Turističke zajednice grada Zadra.

Trupa Ukranian Classical Balleta, koju čine neki od najkvalitetnijih baletana svijeta, nastoji kroz svoje nastupe pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta na međunarodnoj baletnoj sceni.

Kao dokaz njihovog velikog međunarodnog iskustva stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava, a samo u 2018. su imali preko 70 izvedbi Orašara, proputovavši s predstavom Europu i Kinu. Nakon publike diljem svijeta upravo zadarska publika ima priliku uživati u spoju vrhunskih baletnih pokreta i veličanstvene klasične glazbe.

U trupi plešu prvoklasni plesači, točnije solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara, koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju visoku tradiciju tradicionalnog ruskog baleta i baletne škole. Većinu navedenih umjetnika hrvatska publika već poznaje te su ih imali prilike gledati u rasprodanim baletnim predstavama, poput ‘Radio&Juliet’, ‘Quatro’ te ‘The Great Gatsby Ballet’.

Zadrani ove zime imaju jedinstvenu priliku doživjeti predstavu zbog koje se uvijek traži ulaznica više i to po prvi put u izvedbi Ukrainian Classical Ballet-a.

Ulaznice za Orašara u Arsenalu nalaze se u prodaji putem sustava Eventim, a mogu se kupiti na Eventimovim prodajnim mjestima te online.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *