Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 problema u vezi i kako ih riješiti

sretne_vezeRijetki su parovi koji prije ili kasnije ne naiđu na probleme. U idealnom slučaj, par bi trebao raspraviti neka osnovna pitanja kao što su novac, seks i djeca prije nego što se odluče za zajednički život. Naravno, čak i kada raspravite o tim pitanjima prije, brak ili veza nikada nisu točno onakvi kakvi želite da budu.

Unatoč činjenici da svaki brak ili veza zapadnu u probleme, parovi koji su uspješni naučili su kako upravljati krizama. Postižu uspjeh radeći na odnosu, rješavajući probleme, te učenjem kako manevrirati kroz svakodnevni život. Mnogi su to naučili iz knjiga o samopomoći, pohađanjem seminara, pregledavanjem članaka, savjetovanjem, promatrajući druge uspješne parove ili jednostavno metodom pokušaja i pogrešaka.

Ovdje su neki zajednički problemi i načini njihova rješavanja:

Problemi u komunikaciji

Svi problemi između ljudi proizlaze iz loših komunikacijskih vještina. Ne možete komunicirati dok provjeravate mail, gledate TV ili čitate novine.

Ako živite zajedno, ugasite mobitele, stavite djecu na spavanje.
Ako se ne može komunicirati, bez podizanja glasova, otiđite na javno mjesto kao što je knjižnica, park ili restoran, gdje bi vam bilo neugodno vikati.
Postavite neka pravila kao što je ono da nećete prekidati jedno drugo, zabranite fraze poput “Ti uvijek …” ili “Ti nikada …”
Nemojte zaboraviti da je veliki dio komunikacije slušanje. Klimnite glavom tako da druga osoba zna da dobivate porukui preformulirajte ako je potrebno. Ako ste u pravu, druga strana to može potvrditi bez predbacivanja i vrijeđanja,  na ljepši način.

Seks

Čak i partneri koji vole jedno drugo mogu biti seksualno nekompatibilni. Do tog problema dolazi zato što muškarcima i ženama podjednako nedostaje seksualne samosvijesti. Seks je jedna od posljednjih stvari od kojih treba odustati. Seks stvara bliskost, oslobađa hormone koji pomažu našim tijelima i fizički i psihički.

Zakažite seks – ne nužno noću kada ste umorni. Možda tijekom vikenda kada ostanete sami ili na brzinu ujutro prije posla. Ili pošaljite djecu da prespavaju kod prijatelja. Kada je seks na rasporedu to povećava iščekivanje. Isprobajte nešto novo. Što kažete na seks u kuhinji? Seks u stojećem položaju u hodniku?

Pitajte partnera što ga uistinu uzbuđuje i kreirajte vlastitu seks listu. Zamijenite liste te ih koristite za stvaranje scenarija koji vas oboje uzbuđuju.

Ako se vaši seksualni problemi ne mogu riješiti sami, konzultirajte kvalificiranog seksualnog terapeuta koji će vam pomoći riješiti probleme.

Novac

Novac može biti problem i prije početka zajedničkog života. Stručnjaci preporučuje da parovi ozbiljno porazgovaraju o financijama.

 • Budite iskreni o trenutnoj financijskoj situaciji. Ako imate financijskih problema, nastavljati s istim životni stilom koji je bio moguć prije gubitka prihoda je jednostavno nerealan.
 • Ne reagirajte u afektu. Umjesto toga, odvojite vrijeme koje odgovara oboma i mirno raspravite o problemu.
 • Priznajte da je jedan partner možda štedljiv, a jedan rasipnik, te naučite izvući najbolje jedno od drugog.
 • Ne skrivajte prihod ili dug.
 • Nemojte prebacivati krivnju.
 • Napravite zajednički proračun koji uključuje i štednju.
 • Odlučite tko će biti odgovoran za plaćanje mjesečnih računa.
 • Dopustite da svaka osoba odredi na što će potrošiti novac za sebe.

Odlučite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. U redu je imati pojedinačne ciljeve, ali trebali biste imati i neke zajedničke.

Kućanski poslovi

Danas većina partnera radi izvan kuće,  a kod kuće ima dodatnog posla. Važno je ravnopravno podijeliti rad kod kuće.
Budite organizirani i jasno podijelite odgovornost u kući. Dogovorite se tko što čini.
Budite otvoren za druga rješenja.  Ako oboje mrzite kućanske poslove, a možete si to priuštiti, angažirajte servis za čišćenje. Ako jedno od vas voli kućanske poslove, drugi partner može prati rublje ili voditi brigu o okućnici.

Neka vaš odnos bude prioritet

Ako želite zadržati ljubavni život, neka vam vaš odnos bude prioritet.

Radite stvari koje ste radili na početku veze.  Poštujte jedno drugo, dijelite si komplimente i pokažite interes jedno za drugo.

Planirajte zajedničko vrijeme baš kao što bi planirali bilo koji drugi važan događaj u vašem životu.

Poštujte jedno drugo. Pokažite partneru da ga cijenite. Tako će znati da vam je važan.

Konflikti

Povremeni sukobi su neizbježan dio života. Ako su svađe postale dio vaše svakodnevice, možda je vrijeme da izađete iz tog odnosa.
Vještine rješavanja sukoba mogu pomoći vama i partneru da naučite argumentirati na konstruktivan način.

 • Vi niste žrtva. Vaš je izbor hoće li reagirati i kako.
 • Budite iskreni prema sebi. Jesu li vaši komentari usmjereni prema rješenju ili samo želite povrijediti drugu stranu?
 • Ako i dalje odgovarate na isti način koji vam je donio probleme u prošlosti, ne možete očekivati drugačiji rezultat. Samo jedan mali pomak može napraviti veliku razliku. Ako obično odmah branite sebe prije nego što je vaš partner završio, pričekajte nekoliko trenutaka. Iznenadit ćete se kako taj mali pomak može promijeniti cijeli ton svađe.
 • Ispričajte se kada ste u krivu.
 • Ne možete kontrolirati ničije ponašanje, samo svoje.

Povjerenje

ljubavPovjerenje je bitan dio veze. Uzrokuje li partner svojim ponašanjem nepovjerenje ili vi općenito ne vjerujete ljudima?

Vi i vaš partner može razviti međusobno povjerenje, slijedeći ove savjete.

Budite dosljedni.

Budite točni.

Učinite ono što kažete da ćete učiniti.

Ne lažite.

Budite pošteni, čak i u svađi.

Budite obazrivi prema partnerovim osjećajima iako se ne slažete s njim.

Nazovite kada kažete da ćete nazvati.

Nazovite kada znate da ćete kasniti.

Ne pretjerujte.

Ne otkopavajte stare rane.

Poštujte partnerove granice.

Nemoj biti ljubomorni.

Budite dobar slušatelj.

Iako svaki odnos ima uspone i padove, postoje stvari koje možete učiniti kako bi smanjili probleme. Budite realni. Ako mislite da će partner zadovoljiti sve vaše potrebe bez da išta kažete je fantazija. Ono što vam je potrebno, zatražite.

Koristite humor. Naučite ne brinuti se oko svake sitnice i uživajte jedno u drugom. Budite spremni raditi na svom odnosu, a ne misliti da će biti bolje s nekim drugim. Iste probleme koje imate u ovom odnosu i dalje će postojati sve dok ne steknete vještine kako ih uspješno riješiti.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *