Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Znate li što pokloniti za Božić?

Božićni hitovi u potrošačkoj elektronici: pametni telefoni, prijenosna računala s odvojivim zaslonima, pametni satovi i, najnovije, letjelice s kamerom

  • unnamed-1Potrošnja na elektroničke uređaje porast će za oko 70 kuna u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će kupci za elektroničke uređaje u prosjeku potrošiti oko 1500 kuna, a za pametne telefone i računala i do 3700 kuna
  • Kod blagdanske kupnje kupce koči nedostatak ideja što pokloniti
  • Božićna kupnja vrhunac bi trebala dosegnuti u trećem tjednu prosinca

Hrvatski kupci će u prosjeku potrošiti 1500 kuna na božićnu kupnju elektroničkih uređaja. U popularnoj kategoriji računala i pametnih telefona taj će iznos dosegnuti i do 3700 kuna. U odnosu na prošlu godinu potrošnja će se povećati za oko 70 kuna kaže anketa kod jednog od najvećih hrvatskih trgovina za maloprodaju elektroničkih uređaja eKupi.hr. “Među poklonima skupljima od 1500 kuna dominiraju pametni telefoni i prijenosna računala, među njima i konvertibilni uređaji ’2 u 1′ s odvojivim zaslonima koji se mogu pretvoriti u tablet-računala. Novi hit bit će letjelice s kamerom na daljinsko upravljanje. U kategoriji do 1500 kuna omiljena su tablet-računala i proizvodi za praćenje zdravstvenog stanja i njegu tijela, osobito pametne i sportske narukvice te uređaji za praćenje učinka pri bavljenju sportom “, kaže Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.

“Žene će između elektroničkih uređaja bod borom naći uređaje ’2 u 1′, mobilne telefone i sportske narukvice”, kaže Petra Šerbec iz tvrtke eKupi.hr. “Muškarci će ovaj Božić otvarati poklone u kojima su prijenosna računala i pametni satovi. Tinejdžeri se mogu veseliti akcijskim kamerama, pametnim telefonima, tablet-računalima, slušalicama i štapovima za snimanje autoportreta, a kod djece u prvom planu će biti pametni telefoni, tablet-računala te igraće konzole”, dodaje Petra.

Nedostatak ideja i inspiracije za božićne darove
unnamed-Europljanima pri kupnji najviše smeta nedostatak ideja o tome što kupiti za poklon, a manje se žale na nedostatak novca. “Većina njih (55%) slaže se da je najteži dio božićne kupnje upravo odabir pravog dara. Nedostatak ideja tako je puno češći problem od nedostatka novca (37%) ili nedostatka vremena (8%). Božićno vrijeme može poprilično opteretiti obiteljski proračun, no prema istraživanju većina Europljana pažljivo troši na darove. Stoga ne iznenađuje da 71% ispitanika sebi određuje koliko smije najviše potrošiti na darove. Usprkos dobrim namjerama trećina njih (31%) ipak potroši više od planiranog”, rekao je Pavel Svoboda iz Intela, koji je prošle godine naručio istraživanje o božićnim kupovnim navikama Europljana. U istraživanju je sudjelovalo 10.042 ispitanika iz 10 europskih država (Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija).

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *