Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Wire messenger – totalno drugačiji od drugih

Sigurno šaljete brojne poruke na dnevnoj bazi, svi vaši prijatelji su na Whatsapp-u, Viber-u, Scype-u, Snapchat-u, Hangouts-u ili Telegram-u. Vjerovatno niti ne razmišljate da bi koristili neku drugu aplikaciju za komunikaciju, odnosno ne vidite neki dobar razlog za tako nešto. Mnogi od onih koji su probali Wire su se zaljubili na prvi pogled. Od švicarske tvrtke se niti ne očekuje ništa drugo do vrhunske kvalitete i dizajna!

Prvo što očara korisnika je prekrasan izgled, na prvi pogled jedino ono što ga čini totalno drugačijim od konkurencije. Elegantno i intuitivno korisničko sučelje, minimalistički i stillski dizajn, besprijekorne efektne animacije, slike u visokoj rezoluciji… jednom rječju moderan komunikacijski alat, stvoren za budućnost. Tekst, pozivi, slike, video i glazba su neprimjetno utkani u jednu elegantnu cjelinu. Moguće je odabrati dvije teme za pozadinu, mnogi preferiraju crnu, a vi odaberite sami što vam bolje paše.

wire_

No, biti lijep nije dovoljno kada protiv sebe imate konkurentske gigante sa stotinama milijuna aktivnih korisnika. Na sreću, Wire ima puno drugih aduta u rukavu, a u skoroj budućnosti sigurno dolazi još puno iznenađenja od tima koji je okupio renomirane stručnjake sa svih strana svijeta te iz mnogih značajnih IT kompanija (u timu od preko 20 nacionalnosti ima naravno i nekoliko vrijednih Hrvata).

wire_3

Osim ljepote, Wire je fokusiran na privatnost i sigurnost. Danas sve više ljudi shvaća koliko je ovo značajna tema. U Wire-u nema reklama, ne prodaju se vaši privatni podaci oglašivačima, te se koristi puna enkripciju kojoj nema premca na tržištu. Vaše konverzacije su privatne i sigurne, apsolutno sve je enkriptirano na “user friendly” način tj. o tome ne trebate uopće misliti niti bilo što podešavati. Čak i ako privremeno koristite aplikaciju preko web preglednika, vaša komunikacija je zaštićena. Da se osigura najbolja privatnost, povijest komuniciranja se trajno čuva samo na uređajima. Novi uređaji i nove instalacije aplikacije stoga ne mogu prikazati povijest konverzacija prije njihove aktivacije (bar ne za sada).

Za one koje zanimaju detelji, jedna zgodna usporedba s konkurencijom po pitanju sigurnosti:

wiree

HD audio pozivi posjeduju kvalitetu koja postavlja Wire primjetno iznad konkurencije, u kontekstu grupnih poziva čak uz varijantu stereo efekta gdje čujete vaše sugovornike u prostoru. Naravno, stereo efekt ne možete osjetiti na mobitelima ukoliko ne koristite slušalice. Riječi ne mogu opisati iskustvo grupnog poziva u stereu, pa poslušajte demo na ovom linku:

https://soundcloud.com/wireapp/wire-stereo-group-call-demo

wire_1

Osim ovih “jakih karti” gdje Wire nadmašuje konkurenciju, tu je još podosta razloga za postaviti Wire kao primarni odabir komunikacijske aplikacije.

Mnogi korisnici će cijeniti što Wire možete koristiti na 7 uređaja s istim računom istovremeno, na svim uređajima je sve potpuno sinkronizirano. Kad isprobate Wire na više uređaja (primjerice na službenom androidu, privatnom iphone-u, na web browser-u u firmi gdje vam nije dozvoljeno instalirati neslužbene aplikacije te na kućnom računalu), tek vam tada postaje jasno koliko vam je smetalo što naprimjer Viber niste mogli imati niti na dva mobilna uređaja istovremeno. Podržani su IOS, Android mobiteli i tableti, desktop računala s Mac OS i Windowsima. Ono što je izvrsno je da Wire radi i na svim modernim browserima. Pa se tako možete na bilo kojem javnom računalu ulogirati i odraditi koji poziv ili poslati poruku, sve to potpuno sigurno, a ne morate ni imati svoj pametni telefon uz sebe (kao u slučaju Whatsapp web aplikacije).

wire_2

Prava je uživancija koristiti Wire na tablet klijentu (ipad ili android tableti), gdje Wire ljepota najviše dolazi do izražaja. S lijeve strane u layout orijentaciji se nalazi popis konverzacija (grupni ili 1:1 chat-ovi), a na desnom dijelu zaslona je sadržaj pojedinog chat-a.

Multimedijalno bogatstvo je nešto što privlači brojne korisnike. Izvanredno integrirana Giphy usluga, glazba preko Soundcloud i Spotify integracije, te video preko Youtube i Vimeo integracije je prava poslastica. Zar nije cool slušati muziku, a da ne napuštate Wire aplikaciju!?

Video pozivi – Kada je Wire lansiran mediji su ga prozvali Skype “killer-om” i modernim Skype-om. Skype je uvijek bio sinonim za video pozive, dok Wire danas kao jedini na tržištu koji nudi end2end enkripciju za video pozive na svim platformama. Wire definitivno pretendira da uskoro postane mnogim korisnicima preferirani messenger koji uz ljepotu nudi i vrhunsku uslugu.

wire_4

Grupni chat – Wire je izvrstan za grupno komuniciranje. Grupe mogu imati do čak 128 sudionika koji se uključuju po principu otvorene demokracije. Svatko može dodati svoga frenda, ali i izbaciti bilo koga ako za to ima neki razlog. Pozivi u grupi, razmjena slika u visokoj rezoluciji, razmjena video uradaka, slanje gifova te crteža koristeći sketch funkcionalnost čine grupu perfektnim mjestom za konverzaciju po bilo kojoj temi. Komunikacija na Wire-u u malim skrojenim tematskim grupama je pravi gušt, okupite ljubitelje piva, gurmane, sport fanove, fanove dizajnerskih tenisica, obitelj za privatnu komunikaciju… što god vas veseli.

Sketch – Možete crtati unutar Wire, uz mogućnost crtanja po postojećim slikama. Neki Wire korisnici su pravi umjetnici, no ako i niste nadareni, puno se toga može i iskomunicirati s opcijom sketch. Evo par primjera crtanja po fotografiji i jednog crteža koji je autor nacrtao stylus-om na Galaxy Note 4 uređaju.

Ping – funkcija koja podsjeća na Facebook Poke opciju, sjajan način kako pobuditi nečiju pažnju preko animacije i zvuka. Želite podsjetiti prijatelja da vam odgovori, provjeriti da li druga osoba spremna za Wire poziv, alarmirati sudionike grupnog chata na urnebesni gif koji ste upravo objavili, istaknuti da vam se sviđa ono što je netko upravo objavio…za to postoji ping opcija. Nekad je Romeo bacao kamenčiće Juliji na prozor da joj skrene pozornost, danas za to imamo ping :-) !

Slanje datoteka –  krajem travnja, lansirana je usluga koja je zaokružila potrebe onih korisnika koji žele sigurno razmjenjivati dokumente svih formata. Više nemam razloga koristiti email klijent za slanje Office dokumenata, PDF-ova, video datoteka odnosno bilo kojeg dokumenta veličine do 25Mb. Transfer dokumenata na desktop Wire klijentima se odvija slično kao privitci kod email-a, dok se na mobilnim uređajima mnogi uobičajni tipovi dokumenata mogu pogledati unutar Wire konverzacije. Naravno možete ih spremiti lokalno na uređaj i otvoriti s nekom drugom mobilnom aplikacijom.

 

Nakon ovog detaljnog predstavljanja Wire aplikacije, sasvim sam siguran da samim čitanjem nećete moći percipirati kako je Wire drugačiji od svih drugih aplikacija. No, kada vidite uživo, povjerovat ćete! Ako postoji jedna stvar koja stvarno izdvaja ovu komunikacijsku aplikaciju od drugih, to je atraktivan, lijep i privlačan dizajn.

Najbolje je započeti korištenje Wire-a na način da zamolite nekoliko bliskih prijatelja ili članova obitelji s kojima inače često komunicirate da skupa s vama isprobaju Wire. Kako se radi o novoj aplikaciji, malo je vaših prijatelja aktiviralo tako da preostaje da pošaljete puno “invite-a”.

Wire je besplatan i uvijek će sve ove trenutne i mnoge buduće funkcionalnosti biti besplatne. U budućnosti je planirana naplata samo premium usluga koje će se naknadno razvijati za pojedine skupine korisnika.

 

Autor: Nikša Kmetović, telekomunikacijski ekspert

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *