Pakošku uljarsku reprezentaciju u Americi tako su činili Vinko Lalin s uljem Dalma Premium (OPG Lalin), Branka i Slavo Stojanov (OPG Didini vrtovi) s uljem Oblica didinih vrtova, Mario Barešić Ćićo sa uljem Skipper (Obrt “Skipper Drage) Tomislav Čudina s uljem Olea Viola (OPG Čelini) , Ante Lokin s uljem Oblica (OPG Ćaće moga), Ante Vulin s uljem Antino ulje, (OPG Ante Vulin) i Sebastijan Adžić s uljem Leut (Leut grupa doo). Svi maslinari u Ameriku su krenuli s ciljem da se predstave, pokažu u finim uljima posebnost zemlje, sunca i ljubavi prema maslini.
“Ponosni smo što je ulje našeg podneblja prepoznato u svijetu i što je trud i predan rad nagrađen” - kaže nam Slavo Stojanov iz OPG-a Didini vrtovi koji kako im i samo ime kaže objedinjuju stoljetne maslinike koji su naslijeđeni ali i osvježeni novim generacijama. S ovom etiketom dolaze nagrađivana ekstra djevičanska ulja vrhunske kvalitete koja nastaju na ekološki održiv način čiju kvalitetu prepoznaju i hvale i stručnjaci ali i brojni gastronomi.
Maslinarstvo od Antike
Prvi tragovi maslinarstva ovdje nisu zapisani u knjigama – već skriveni pod valovima. Na plaži Janice, pod plavetnilom mora, leže ostaci antičke luke. Na ovom mjestu pronađene su koštice maslina svjedoci davnih dan. Kada su mornari pristajali u luku, zaštićenu od vjetrova kopnom i prirodnim grebenom a danas skrivenim na morskom dnu, te prevozili ulje i plodove maslina u daleke zemlje. O arheološkom potencijalu ove lokacije prvi je pisao don Luka Jelić, ističući luku kao moguće antičko pristanište grada Aserije. I stoljećima kasnije, Vranski zakonik iz 1454. godine koji predstavlja zbirku običajnog prava šireg područja Vrane te donosi prvi pisani trag o maslinarstvu u ovom kraju: kroz njegove članke jasno se vidi da su zemljoradnja, maslinarstvo i vinogradarstvo bile glavne gospodarske djelatnosti ovoga kraja. Ovdje je zemlja oduvijek bila temelj opstanka. Hraniteljica.
Maslinarstvo danas
Danas je maslinarstvo vrlo važna grana poljoprivrede ovoga kraja pa se lijepi i uredni maslinici protežu cijelim krajem. Na ovom području najstariji maslinici su u Modravama, krškom dijelu Draga koji su se dugo smatrali i najvećim maslinikom na istočnoj obali Jadrana(radi se o više od 150 000 stabala maslina na prostoru površine oko 1 500 hektara) s kojim su se masline rasadile (ljudi su mahom uzimali ‘pelcere’) te pretvorili u divne maslinike. Najdominantnija sorta je oblica ili orkula, dok ostale domaće sorte čine lastovka, levantinka i plavica. Na ovom području se uz domaće sorte uzgajaju i talijanske sorte poput: leccino, pendolino i frantoio. Masline se danas beru ručno ili strojno, a svježe maslinovo ulje je ujedno i jedino ulje koje se može konzumirati odmah nakon prešanja. Ako se pravilno skladišti, ulje čuva sve nepromijenjene okuse, arome i vitamine masline.