Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Vježbe: 5 Tibetanaca

Pet Tibetanaca su vježbe koje su izvor vječne mladosti, stimuliraju čakre, pravilan rad svih organa, gube se bore, a idealne su za podizanje imuniteta i životne enrgije te za probleme s kralježnicom.

Pogledajte video:

Vježbe se izvode onim redoslijedom kojim su predstavljene, od prve do pete. Svaka vježba izvodi se sa jednakim brojem ponavljanja i to na način da se počne sa 3, i da se svaki tjedan broj ponavljanja povećava za 2. Znaci ako ste počeli u ponedjeljak sa 3 ponavljanja, sljedećeg ponedjeljka čete prijeći na 5, i svakog narednog ponedjeljka povećavati čete za 2. Kada se dođe do 21, ponavljanja se više ne povećavaju, već se nastavlja dalje sa vježbanjem uz 21 ponavljanje za svaku vježbu. (Ja do te faze nažalost nikada nisam stigla zbog već spomenute nevjerojatne lijenosti. Ako koja od vas uspije, molim ju da mi se javi. :) )

Prvi Tibetanac

tibetanac-1
Stanite uspravno i raširite ruke da budu paralelne sa tlom. Dlanove okrenite na dole prema tlu. Okrečite se u smjeru kazaljke na satu (s lijeva na desno). Jedan okretaj je jedno ponavljanje.

Drugi Tibetanac

tibetanac-2
Lezite na tlo, ispružite se i ruke ispružite pored tijela. Dlanove položite na tlo, a noge skupite jednu uz drugu. Udahnite na nos, lagano podižite noge i u isto vrijeme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u okomiti položaj a glava bradom ne dodirne prsa. Dok ovo radite ne savijate koljena i ne dižite trup sa poda. Znaci samo noge i glava se istovremeno podižu. Izdahnite na nos ili na usta dok vraćate noge i glavu u početni položaj, znaci da budete potpuno ispruženi na tlu.

Dok dižete noge pokušajte ih privuci koliko možete ka trupu.

Treći Tibetanac

tibetanac-3
Kleknite na koljena, savijte stopala tako da se oslanjate na poluprste. Dlanove stavite na zadnji dio butine, odmah ispod stražnjice i glavu savijte tako da brada dodiruje prsa. Koljena razmaknuti 40-tak centimetara. Udahnite kroz nos i lagalo savijate gornji dio tijela u struku prema natrag. Glavu zabacite unatrag koliko možete. I isto vrijeme se oslanjate dlanovima ispod stražnjice. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Četvrti Tibetanac

tibetanac-4
Sjednite na tlo sa rukama pored tijela i dlanovima oslonjenim na tlo. Prsti na rukama su usmjereni ka nogama. Važno je da ruke stavite točno pored trupa i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta naprijed i brada se naslanja na prsa. Udahnite kroz nos i podižite zdjelicu prema gore. Pri tom se noge savijaju u koljenima dok stopala ostaju čvrsto na tlu. Ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacite unatrag koliko možete. Trebate doći u položaj u kome je trup sa butinama paralelan sa tlom, ruke i potkoljenice okomite u odnosu na trup i tlo, a glava zabačena unatrag. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Stopala i dlanovi cijelo vrijeme trebaju ostati u istom položaju, važno je da ne kližu. Ruke su ispružene, dok se rotacija vrši u ramenima.

Peti Tibetanac

tibetanac-5Lezite na trbuh, stavite dlanove na tlo pored ramena i rukama pridignite gornji dio tijela. Poluprstima se oslanjate na tlo a glavu zabacite unatrag ka leđima. Ruke su razmaknute oko 60 cm jedna od druge a i noge isto tako. Udahnite kroz nos i podignite stražnjicu, a glavu  istovremeno savijate dok ne dodirne prsa. Stražnjicu podižite koliko god možete dovodeći tako tijelo u oblik trokuta. Ramena i pete gurajte prema podu. Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. U toku vježbe cijelo tijelo osim dlanova i nožnih prstiju (ili cijelih tabana u idealnoj varijanti) je iznad zemlje.

Za kraj, mala preporuka – Drugog  i Trećeg Tibetanca izvodite na prostirki, dok je zadnje dvije vježbe zapravo najbolje raditi na parketu, pločicama ili sličnoj podlozi jer čete tako najbolje fiksirati položaj i izbjeći klizanje.

 Mogući simptomi na početku vježbanja

Izvođenjem ovih vježbi povećava se eliminacija otrova iz organizma, kao i unos kisika u tijelo. Iz tog razloga, mogu se pojaviti slični učinci kao kod detoksikacije. Isto tako, možete osjetiti oslobađanje energetskih sustava (chi, qi, prana itd.). Neki ljudi nemaju nikakve simptome, dok drugi mogu osjetiti jedan ili više sljedećih simptoma:
• Lagana mučnina
• Lagana vrtoglavica
• Lagana glavobolja, kao nakon što prestanete konzumirati kavu ili postite jedan dan
• Metalan okus u ustima
• Lagana bol u zglobovima dan ili dva
• Tamniji urin koji ima jači miris
• Proljev ili zatvor
• Početni umor, kao da tijelo samo sebe dovodi u ravnotežu
• Simptomi slični prehladi ili gripi koji traju jedan dan
• Curenje iz nosa kao posljedica pročiščavanja sinusa
• Trzaj ili tik oka
• Lagani osip ili prištići
• Čudljivost
Ukoliko bi ijedan od ovih simptoma bio preizražen ili potrajao dulje od tjedan dana, trebali bi konzultirati svojeg liječnika.
Još jedan savjet — budite ljubazni prema svojem tijelu. Nemojte se forsirati preko svojih trenutnih mogućnosti. Dajte si vremena da polako napredujete i uživajte u procesu.

Ana Popović

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *