Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Vitaminsko čudo!

varene-iz-kivi-11-receptov_9Intenzivnog osvježavajućeg okusa, izrazito sočan i prepun antioksidansa. Kivi smatraju voćem vječne mladosti i nazivaju ga još i “super voćem” , a to su samo neki od razloga zašto bismo ga trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu!

Kivi se još naziva i “super voćem” jer sadrži idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam.

Inače, kivi je kinesko nacionalno voće i ondje ga nazivaju Jang Tao, a početkom 20. stoljeća prenesen je na Novi Zeland te se zatim proširio cijelim svijetom.

Kivi nazivaju i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži velik broj vitamina i minerala koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Inače, u 100 grama kivija može se nalaziti oko 100 mg vitamina C, 80 mg vitamina A, a sadrži i velike količine vitamina grupe B. Dakle, količina vitamina C u kiviju skoro je duplo veća od količine koja se nalazi u naranči i limunu.

Također, sadrži i dosta kalcija, fosfora, željeza, magnezija i drugih minerala. Neki nutricionisti smatraju kivi “super voćem” jer sadrži minimalan broj kalorija, a njegov ljekovit učinak na organizam je maksimalan.

Zahvaljujući vrijednim sastojcima kivi je učinkovit kod respiratornih infekcija, a jača i imunitet te je idealan u zimskim mjesecima. Također, štiti od prehlade, regulira krvni tlak i smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti kao i moždanog udara i tumora. Isto tako, pokazao se učinkovit i kod glavobolje, a bori se i sa posljedicama stresa i starenja. Pravo malo ljekovito čudo, zar ne?

Osim toga, kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma, poboljšava kognitivne funkcije te ubrzava metabolizam.

Stoga se kivi preporuča konzumirati svakodnevno, ali ne bismo trebali više od dva komada jer bi mogao izazvati alergijsku reakciju.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *