Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Todorićevi bonovi za Uskrs nezakoniti?

konzumUskrsnice nema u kolektivnim ugovorima državnih i javnih službi, ali većina javnih poduzeća svoje kolektivne ugovore još nije promijenila, pa su Uskrsnice isplaćene. Ali, ne u novcu nego u bonovima. I to jednog trgovačkog lanca, Konzuma u vlasništvu koncerna Agrokor Ivice Todorića. Mjerodavne institucije još nisu dale odgovor na pitanje – jesu li ti bonovi, koji se prakticiraju već godinama, nezakoniti ili ne i smiju li se, bez javnog natječaja, dodjeljivati samo za Konzum.

Bonove tog trgovačkog lanca u vrijednosti 53 eura dobili su i radnici Hrvatske pošte.

„Poslodavac je rekao da ćemo taj bon dobiti, a da je njegovo pravo i poslovna odluka koju on donosi gdje će taj bon on kupiti i dati radnicima. A u ovom vremenu mi smo sretni što smo taj bon uspjeli ostvariti. Imate li saznanja zašto je to Konzum? Nemam, iskreno ne znam. Pitam se već godinama i ne znam zašto je Konzum. To treba pitati upravu Hrvatskih pošta.“ – izjavila je za Al Jazeeru Balkans Jadranka Dumbović, HRVATSKI SINDIKAT POŠTE.

Na pitanje Martine Kiseljak, reporterke Al Jazeere Balkans, u upravi Pošte i HEP-a odgovorili su da je Konzum većini radnika najdostupniji, jer ima prodavaonice po cijeloj Hrvatskoj. Ali pitanje – o kakvom je točno poslovnom odnosu riječ, koliko su bonove platili i nije li možda riječ o kompenzaciji – jednostavno su odlučili ignorirati.  Šute i u Konzumu. Jesu li ti bonovi uopće zakonito sredstvo plaćanja nisu odgovorili ni u Ministarstvu financija, ni u Državnom inspektoratu.

Jednostavnom računicom dolazi se do činjenice kako se u Uskrsnim bonovima okreće golemi biznis.

U HEP-u je 13 i pol tisuća zaposlenih, pa bonovi za Uskrs od 53 eura ukupno vrijede 720 tisuća erua. Pošta ima 10 i pol tisuća radnika, to je 550 tisuća eura za bonove. Samo u ta dva javna poduzeća to je gotovo milijun i 300 tisuća eura.  Koji se moraju potrošiti u Konzumu.

U Partnerstvu za društveni razvoj, nevladinoj udruzi koja je nedavno, novcem Europske unije pokrenula internetski servis za praćenje javne nabave, dobro su proučili problem. Kažu, za ovaj posao nisu provedeni postupci javne nabave, niti je objavljen ugovor.

Munir Podumljak: “Zabranjeno je bilo kakvo povlašteno trgovanje i zabranjeni su bilo kakvi dogovori i sporazumi koji ne bi uključivali objavu ugovora o javnoj nabavi. Niti jedan ugovor nije objavljen, samim tim u prekršaju su sva ona poduzeća koja su takve bonove dijelila svojim radnicima.”

Stoga je Podumljak podnio prijavu mjerodavnim institucijama – Upravi za javnu nabavu i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. U agenciji tek trebaju odlučiti je li to njihova nadležnost, a u Upravi, odgovorili su, proučavaju 5 zakona. Praksa Konzumovih bonova za javna i državna poduzeća traje godinama.

“Mi ne živimo više u socijalizmu, ne postoje nacionalni programi spašavanja tvrtki. Kad bi postojao nacionalni program spašavanja tvrtki onda bi morala postojati lista tvrtki koje će se spasiti, ne možemo spašavati samo Agrokor”, zaključuje Munir Podumljak za Al Jazeeru Balkans.

Izvor: Al Jazeera

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *