Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Smokva, voćka neodoljivog okusa prepuna zdravlja!

smokveSmokva je voćka koja tako malo treba, a tako puno daje. Dovoljno joj je siromašno tlo i tek pokoja kap vode, a njezini plodovi prepuni su ljekovitih svojstva, smokva je uistinu hvale vrijedna namirnica!

Smokva je voće koje svojim bogatim i snažnim sastojcima obnavlja, osnažuje i održava zdravlje te ima anti age učinak. Također, doprinosi boljoj funkciji mozga, jetre.

U nastavku vam donosimo 7 razloga zašto biste trebali jesti suhe ili sviježe smokve svaki dan:  

1. Sadrži puno magnezija 

Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sustav od utjecaja stresa. Iznimno je važan za kosti, imunitet i zdravlje mozga. Osim što potiče zdravlje i vitalnost, pomaže u borbi protiv brojnih bolesti i u velikoj meijri usporava proces starenja. Važno je naglasiti kako suhe smokve sadrže trostruko više magnezija od svježih

2. Smokve sadrže još i kalij, željezo, fosfor, vitamine B6, C i betakarote 

Jedan od glavnih razloga zašto bismo trebali konzumirati ovo voće svaki dan jest taj što zadrži  sadrži jako malo masnoće i puno više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Smokve sadrže pektin, a to je topivo vlakno koje smanjuje kolesterol u krvi, a triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i nesanicom.

3. Sadrže visoku razinu prirodnih šećera 

Visoka razina fruktoze omogućuje da vaš mozak radi brže, bolje te da lakše prima i razvrstava informacije. No, dijabetičari bi trebali pripaziti prilikom konzumacije suhih smokava jer one sadrže više šećera.

4. Suhe smokve izvor su velikog broja nutrijenata 

Ujedno su praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportske rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao odličan međuobrok.

Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, probleme sa žučnim kamencem i mjehurom. 
 
5. Sadrže biljne sterole 

Dokazano je kako smokve djeluju pozitivno na razinu kolesterola u krvi jer biljni stigmasteroli i lanosteroli u smokvama vežu se na molekule kolesterola u crijevima tako da na taj način ometaju njegovu daljnju apsorpciju.

6. Djeluju antikancerogeno 

Velik broj istraživanja otkrio je vezu sa potencijalnim antikancerogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini koje sadrži smokva. Ispitivane veze  istraživanjima pokazalo je obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.

7. Svježa smokva sadrži do 80% vode i 60% posto prirodnog šećera 

Upravo je zbog toga dobrobit konzumiranja smokve još i veća. Neodoljiv slatkast i bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, kao što je ovčlji ili kozji sir. Također, možemo je dodati raznim kompotima, a od svježe smokve možemo napraviti i pekmez i fermentirana pića.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *