Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Razlika između sretnog i razmaženog djeteta!

razmeženaPostoji velik broj razlika između razmaženog i sretnog djeteta. No, ne smijemo zaboraviti da upravo ono što mi dajemo njima, u budućnosti će oni isto to zahtijevati od društva. Djetinjstvo je presudno za razvoj osobe, to je razdoblje kada dijete počinje usvajati određene vrijednosti, sposobnosti i vještine kako bi se lakše snalazilo u budućnosti.

U nastavku pročitajte 4 osnovne razlike između sretnog i razmaženog djeteta: 

1. Razvoj potreba 

Razmaženo dijete većinu svog vremena zahtijeva da se ispune gotovo sve njegove potrebe, a ako one nisu zadovoljene i ispunjene, dijete će raditi scene i imati izljeve bijesa.

S druge strane, sretno dijete vrlo brzo i lako uči o vrijednostima i potrebama, bez pravljenja bespotrebnih scena. 

2. Razvoj vrijednosti

Razmažena djeca imaju, moglo bi se reći vrlo ograničenu mjeru vrijednosti, koja najčešće odgovara principu “što više imam, to više vrijedim.”  S druge strane, sretnom djetetu posjedovanje nečeg i nije od tolike važnosti.

Ne trebaju mu predmeti ili igračke da bi se osjećalo dobro, dovoljni su mu ljubav i razumijevanje.  

3. Razvoj osobnosti 

Razmaženo dijete često razvije karakter koji teži frustraciji i zapovijedanju već u ranom djetinjstvu. S druge strane, sretno dijete razvija alate koji ga štite od frustracija, kreira strategije za postizanje onoga što želi za sebe i način da bude manje ovisan o drugima.

 4. Razina razumijevanja 

Između sretnog i razmaženog djeteta uvijek postoji drugačija sposobnost razumijevanja i gledanja na  svijet. Ako dijete ima sve što poželi, nema potrebu osvrtati se oko sebe te na taj način gubi sposobnost traženja odgovora i razvoja. Razmaženo dijete koje sve dobije, pokazuje  manje interesa za svoje okruženje i ne zanima ga učenje i razumijevanje onoga što se oko njega stvarno događa.

Sretno dijete odrasta u okruženju punom razumijevanja, u okruženju u kojem može razvijati svoju radoznalost te upoznavati i istraživati svijet u kojem živi. Djetetu ne bismo trebali pružiti sve što ono poželi, već ga naučiti kako da to dobije u ljubaznom okruženju koje uvažava njegove potrebe. 

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *