Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Razlika između sebičnih i osjetljivih osoba

sebičnostSebične osobe žele da je sva pažnja usmjerena na njih i ne mare za tuđe osjećaje, dok s druge strane, osjetljive osobe shvaćaju i prihvaćaju osjećaje drugih.  

Svako od nas ima onog jednog prijatelja, poznanika ili nekoga u obitelji koga smatra izrazito osjetljivom osobom.

Često je s takvom osobom gotovo nemoguće razgovarati bez da ne nastane neka drama uz koju slijedu plač. Takve osobe traže pretjeranu pažnju i poseban odnos dok demonstriraju ogorčenost i nezadovoljstvo.

No, postoji  jedan način koji će vam pomoći da razlikujete visoko osjetljivu, senzibilnu osobu od one sebične.  

Kada je osoba uistinu visoko osjetljiva, ona razumije osjećaje drugih. Osjetljive osobe razumiju i vlastite osjećaje, a kada su zabrinuti ili proživljavaju nešto osobno, često ne žele razgovarati o toj temi s drugima. Osjetljiva osoba poštuje osjećaje drugih. Ona razumije kako je to kada vam je nametnuta nepotrebna komunikacija ili kada vas zatrpaju bespotrebnim žaljenjem.

Ovaj tip osobe neće nazvati drugu osobu u dva ujutro kako bi joj se žalila o tome kako je morala raditi dulje na poslu i kako joj je bilo teško. Isto tako, osjetljiva osoba neće dijeliti neugodne detalje iz svog života, već će ih zadržati za sebe i one koji su povezani s tim događajima. Njima nije važno biti u centru pažnje, već im je bitno da ih drugi razumiju. Što zna biti poprilično teško u nekim životnim situacijama.

Osjetljiva osoba neće vas zamarati svojim osobnim problemima kada vidi da ste umorni, pod stresom i da vam nije ni do čega u tom trenutku. Uočiti istinski osjetljivu osobu vrlo je jednostavno, takva osoba je ranjiva, iskrena i iz tog razloga ne pokušava povrijediti druge jer razumije koliko je to bolno i neugodno osjetiti na vlastitoj koži.

S druge strane, osoba koja stalno ističe kako je osjetljiva, a koja ne pokazuje niti jednu od gore navedenih osobina, samo je sebična osoba koja zahtjeva svu moguću pažnju i koja želi da se cijeli svijet vrti samo oko nje.  

Ovakve osobe nisu nikako osjetljive, već je to lažna osjetljivost i sebičnost kako bi lakše manipulirale drugima, pogotovo onima koji su osjetljiviji od stalih.  

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *