Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Odugovlačenje obaveza dovodi do srčanih bolesti

prokrastinacija01Odugovlačenje obaveza ili prokrastinacija je nezdrava, neproduktivna i besmislena. Ali većini nam je odugovlačenje, nažalost, srednje ime.

Čekamo zadnji dan da odradimo većinu posla, čekamo zadnji rok da predamo seminar, planiramo početi dijetu „od sutra“ već šest mjeseci, sve dok posve ne odustanemo od zdrave prehrane, te ignoriramo i neke ozbiljnije životne probleme sve dok nam se ne obiju o glavu na najgori način.

Osim što prokrastinacija od našeg života čini nered i nesklad te konstantno kašnjenje, znanstvena su istraživanja pokazala da odugovlačenje ima i druge negativne posljedice na naše živote.

Prema desetogodišnjem istraživanju, objavljenom u znanstvenom časopisu The Journal of Behavioral Medicine, ljudi koji pribjegavaju odugovlačenju obaveza imaju veće izglede da obole od srčanih bolesti. Također, studija je pokazala da je prokrastinacija zapravo zapisana u našim genima te je nasljedna crta ličnosti koja teče našim venama.

Opće je poznato da stres ima veliki negativan utjecaj na naše zdravlje, a odugovlačenje obaveza nikako ne pridonosi smirujućem efektu, dapače, što nam se više obaveza nagomilava, to smo više pod stresom.

Ne postoje magični savjeti kako pobjediti prokrastinaciju. Jedini način da se očuvate od stresa i srčanih bolesti jest da se potrudite dobro organizirati i odredite prioritete vašim obavezama. I držite se toga! Napravite popis obaveza, i kako koju obavezu ispunite, prekrižite ju sa popisa. Kada završite sa svim obavezama u vremenskom roku kojeg ste si zacrtali, nagradite se! Tako ćete hraniti svoju motivaciju.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *