Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Neobjavljena ljubavna pisama Laurencea Oliviera i Vivien Leigh

Victoria and Albert Museum u Londonu novi je dom 200 dosad neobjavljenih ljubavnih pisama Laurencea Oliviera i Vivien Leigh. Pisma koja je slavni par razmijenio tijekom i poslije veze otkrivaju intimne detalje njihovog odnosa.

ljubavnapisma_3Između dvoje glumačkih legendi, Laurencea Oliviera i Vivien Leigh, prvi puta je zaiskrilo na snimanju filma „Fire Over England“ 1936. godine u kojem su tumačili ljubavnike. Držali su svoju vezu tajnom četiri godine dok je Olivier bio u braku sa drugom ženom. Tada su se vjenčali, u braku ostali dvadeset godina… i potom se rastali. Njihova veza, započeta u tajnosti i strasti, a završena slomom i razvodom, obilježila je povijest Hollywooda.

Prijepis stotina pisama koje je par razmijenio javno je dostupan publici. Posjetitelji muzeja mogu pročitati ova slatka, a ponekad i sočna ljubavna slova koja su Laurence i Vivien pisali jedno drugome tijekom cijele njihove veze, pa čak i nakon nje.

U jednom pismu tijekom njihove afere, Olivier piše: „Kada bismo se voljeli samo našim tijelima, pretpostavljam da bi to bilo u redu. Ja te volim mnogo više od toga. Volim te, oh na neki način svime, sa posebnom vrstom duše.“

Dok su tajili svoju vezu, Olivier je u pismima često podsjećao Vivien kako njihov odnos za sada mora ostati tajna.

ljubavnapisma_1„Došao sam do zaključka da si vrlo nestašna. Mi smo popularni skandal, ili radije onaj javan. Zbog toga je jedini razumni dobar ukus da ostanemo nenametljivi što je više moguće.“

Njegova pisma upućena Vivien često su poprimala pornografski sadržaj. U jednom od njih koje datira iz vremena dok još nisu bili vjenčani, Olivier piše: „Probudio sam se sa apsolutno divljačkom željom za tobom, ljubavi. Dragi Bože, koliko te želim. Možda si se i ti mazila.“

„Iako sam često razmišljao o tome, nisam se samozadovoljavao zato što ne bi bilo u redu da to radim bez tebe“, piše u drugom pismu. U jednom posebno eksplicitnom prijepisu, Olivier navodi kako „sjedi potpuno gol sa njenim gaćicama oko genitalija“.

Par je nastavio pisati ljubavna pisma i u braku. Rečenice koje je Vivien ispisala tijekom 50-ih godina pokazuju kako brak nije umanjio njihovu strast.

Nakon deset godina, međutim, njihova je romansa bila na umoru. Vivien je patila od bipolarnog poremećaja i imala je nekoliko mentalnih slomova koji su bili golemo opterećenje za njihov odnos.

Iako su se razveli 1960. godine, pisma nisu prestala dolaziti, čak usprkos tome što se Olivier ponovno oženio dekadu kasnije.

Love lettersOlivier je pisao kako se nada da će Vivien „pronaći sreću“ sada kada su slobodni jedno od drugoga. „Želim ti zahvaliti što si imala razumijevanja za mene“, glasi Olivierovo pismo pozivajući se na njihov razvod. „Podnijela si to plemenito i hrabro i prekrasno i žao mi je, jako žao, što je ovo morao biti veliki pakao za tebe.“

U svibnju 1976., pet tjedana prije Vivienine smrti, Olivier joj je poslao svoje posljednje pismo koje je završio „sa najiskrenijom ljubavi, draga. Tvoj Lerry“.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *