Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako se riješiti celulita?

celulitCelulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu, što sprječava normalan optok krvi i limfe koji odvode otpadne vode iz tkiva. Celulit je popraćen oštećenjem okolnog tkiva koje postaje neelastično, te tako dovodi do površinske deformacije kože. U dijelovima tijela u kojima je cirkulacija najsporija stvaraju se otekline koje na površini kože vidimo kao ‘narančinu koru’, a istodobno nam slabi tonus.

U slučaju celulita nema pravila. Samo ga oko deset posto žena nema, a među onih 90 % koje ga imaju čak je oko 32 % mršavih. Zbog uticaja hormona, nepravilne ishrane i pomanjkanja fizičke aktivnosti masno tkivo se nakuplja i čini oko 20 do 25 % ukupne telesne težine. U tome se, među ostalim, razlikuje muški i ženski organizam jer žene u tom slučaju imaju manjak mišićne mase.

Zbog toga se i ne mogu dobiti odgovarajući rezultat samo s dijetama i izgladnjivanjem. Celulit je promijenjeno masno tkivo koje se nakuplja na određenim dijelovima ženskog tijela (ruke, leđa, stražnjica, trbuh, bedra i koljena). Uzrok može biti i genetski, ali najveću odgovornost ipak ima ženski hormon estrogen. On uzrokuje nakupljanje i zadržavanje suvišnih masnoća koje se mogu javiti od puberteta do klimakterija.

Pojavi celulita pogoduje niz faktora:

* fiziološki procesi u pubertetu,
* trudnoća,
* prekomjerna težina,
* stres,
* loša cirkulacija,
* preuska odjeća,
* pušenje,
* konzumiranje alkohola,
* fizička neaktivnost,
* nepravilna prehrana….

Postoje tri tipa celulita:

* kompaktni celulit, kod osoba s viškom kilograma; koža je gruba, suha i često pošarana strijama;
* mekani celulit; javlja se u srednjoj životnoj dobi zbog oslabljenog tonusa kože ili zbog čestih promjena tjelesne težine,
* edematozni celulit; javlja se uz tvrdi uglavnom na nogama. Obično je posljedica otežane cirkulacije zbog nakupljanja suvišne tekućine, bolan je na dodir.

Imate li celiluta i koliko, provjerite na slijedeće načine;
- stisnite prstima dio bedra, ako je nakon što uklonite prste efekt narančine kore odmah nestao, celulit je u ranoj fazi,
- stanite ispod rasvjetnog tijela. Svaka neravnina, koju stvara celulit na koži stvarat će sjenu i moći ćete vidjeti koliko je velik vaš problem.

Nakupljanje celulita je spor proces i odvija se kroz četri stupnja;

1. stupanj; javlja se kod vrlo mladih osoba, to su zapravo nakupine tekućine, vode i masnoće i nije bolan,
2. stupanj; zbog oslabljenog krvotoka se u tkivu uz celulit stvaraju nakupine masnih stanica. Nakon stiskanja ostaje otisak, ali nije bolan,
3. stupanj; povećanje tvrdog tkiva i masnoća , tipična je koža, koja nalikuje narančinoj kori, određena bol na dodir,
4. stupanj; vidlivo udubljena površina kože, a na dodir ruke, mogu se osjetiti tvrde nakupine , koje su izrazito bolne.

Sad kad smo ukratko upoznali celulit dobivamo rješenja za njegovo uklanjanje:
* ANTICELULITNA TJELOVJEŽBA
* ANTICELULITNA MASAŽA
* ANTICELULITNA KOZMETIČKA SREDSTVA,
*ANTICELULITNA PREHRANA

Anticelulitna masaža – vrlo je djelotvorna, gotovo obavezna uz anticelulitne tretmane. Posebno pomaže onim dijelovima tijela na koje se teško utječe vježbanjem.

Masažom točno možemo prići ugroženom području i prilagoditi intenzitet dodira. Anticelulitnom masažom stimuliramo limfnu i krvnu cirkulaciju, izmjenu tvari i ubrzavamo eliminaciju toksina te razbijamo celulit.

Za vidljive rezultate preporučuje se 2-3 puta tjedno u razdoblju od dva mjeseca, a poslije toga jednom tjedno radi održavanja postignutog. Kada se postignu zadovoljavajući rezultati anticelulitnom masažom, oni će najdulje trajati.

Ručna limfna drenaža – to je specijalna metoda ručne masaže. Tom metodom se potiče uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu. Uspostavljanjem limfnog toka također se pospješuje čišćenje međustaničnog prostora od metaboličkog otpada.

Kod njege tijela posebno su dobri rezultati pri otklanjanju celulita. Limfna drenaža je nezaobilazna kod svih programa za detoksifikaciju tijela i kod tretmana mršavljenja i učvršćivanja tkiva.

Body wrapping – niz različitih tretmana kojima je zajedničko umotavanje cijelog tijela ili dijela tijela kako bi aktivne supstancije što dublje prodrle u potkožno tkivo.

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *