Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Jedite zdravo za manje novaca

zdrave_namirniceŽelite imati punu košaricu i pun novčanik? Da, i to je izvedivo. Možete pronaći ono što je za vas dobro, a da to ujedno i volite.
Vjerujemo da ste imali dovoljno kupovina namirnica u svom životu, da biste znali što je zdravo, a što nije (voće i povrće je dobro, a smrznuti prženi štapići sa mozzarellom  su loši). No, pravi izazov je kada shvatite kako dosljedno kupovati dobre stvari, bez da potrošite cijelu plaću.
Moguće je: „Trgovine vam sada nude više opcija sa zdravim namirnicama, tako da možete pronaći povoljnije- zahvaljujući „bolje za vas“ brandovima i većoj konkurenciji,“ rekao je Kari Gans, autor „The Small Change Diet. „ Vi samo morate izbjeći zamke potrošnje, objašnjava Gans, i morate otkriti gdje ćete pronaći pravu ponudu. Vodeći se tim ciljem, pronašli smo za vas strategije pomoću kojih ćete smanjiti vaše račune.

1.    strategija:  Nemojte se striktno držati svog popisa

Jeste li i vi jedan/na od 72% populacije, koji naprave svoju listu namirnica kada odlaze u trgovinu? Razmotrite ovo: Ako uvijek imate popis sa sobom, to bi moglo prouzrokovati propuštanje nekih dobrih ponuda, kaže Janis Jibrin, autorica „The Supermarket Diet.“ Jer ako ćete striktno slijediti svoj popis, mogli biste slučajno kupiti neko „luksuzno“ sezonsko voće i povrće za previsoku cijenu.

Ima jedan ekonomičniji način za kupovanje sa vašeg popisa: Izaberite samo one stvari koje zbilja želite i trebate (npr. grčki jogurt), ali suzdržite se od proizvoda koji vam uistinu ne trebaju, i pripazite na cijene koje neprestano variraju (npr. kod voća, peradi i ribe).

2.    strategija: Slobodno budite izbirljivi, dajemo vam veliki izbor

Nutricionisti vole ohrabriti i potaknuti svoje klijente, na način da im „daju veliki izbor u trgovini sa namirnicama,“ i iz još jednog dobrog razloga- tamo mogu pronaći svježe proizvode, mliječne proizvode, meso, i zrnati kruh.

Shvativši to, trgovine su proširile svoj opseg, i popunile police sa još većim izborom primamljivih svježih namirnica, kaže Phil Lempert, urednik „The Supermarket Gurua,“ web stranice gdje se mogu kupiti namirnice. „Oni žele da potrošite čim više svog vremena i svog novca,“ kaže on.

3.    strategija: Ne kupujte nasjeckane proizvode

Jeste li ikada primijetili zamotan krumpir, koji je već „spreman za mikrovalnu?“ Ili nasjeckano voće u plastičnim posudama? To su jednaki proizvodi, samo što su zapakirani.

„Obični krumpiri su također spremni za mikrovalnu, i ne morate platiti pakiranje, koje vam samo može udvostručiti cijenu, za istu količinu proizvoda,“ kaže Watson. Da ne spominjemo, dinje su u jednoj trgovini, koštale 2,50 dolara, dok je „narezana dinja,“ u plastičnoj posudi u istoj trgovini koštala 4,49 dolara – gotovo dvostruka cijena, iako je cijela dinja bila veća od ove nasjeckane.

Još jedan razlog zašto da se klonite sjeckanih proizvoda. „Sjeckano voće i povrće brže gubi hranjive tvari, zato što su više izloženi štetnoj svjetlosti, toplini i zraku,“ objašnjava Lyssie Lakatos, koja je koautorica „Tajna mršavljenja,“  zajedno sa svojom sestrom Tammy. „Vitamin C je posebno osjetljiv na svjetlo i toplinu, a voće je više od povrća osjetljivo na hranjive gubitke.

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *