Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

I muškarci plaču

muskarci_placuPrilično sam siguran da je ljubav najjača sila na svijetu. Zašto bi inače ostavio svoj osunčan stan u San Diegu i doselio se u Olympiu, Washington kako bih bio sa ženom i njenom sedmogodišnjom kćeri? Da mi je netko prije rekao da ću napraviti takvo što, rekao bih mu da je lud. Ipak, evo me, vozim malu Ashley na sate plivanja. Ljubav je jaka stvar – ali istovremeno je i najmanje shvaćena sila na svijetu. Zašto radimo neke stvari koje radimo?
Pisao sam rasprave o ovom pitanju godinama. Tada sam upoznao znanstvenika Larry J. Younga s Emory sveučilišta, pionira u području neurologije s kojim sam proučavao što se događa u našem mozgu prilikom interakcije s drugim ljudima. Rezultat našeg proučavanja je knjiga, za koju sam očekivao da će biti kontroverzna: Kemija između nas: Ljubav, seks i znanost o privlačnosti. Naša premisa je jednostavna – svako ponašanje povezano sa ljubavi, seksom i intimnošću počinje u mozgu i mi imamo mnogo manje kontrole nad takvim ponašanjem nego što ljudi misle. Evo nekih istina o vezama koje smo Larry i ja otkrili:

Prekidi su teži za muškarce nego za žene
Na filmovima i serijama, muškarci nakon prekida obično pronađu odmah neku drugu ženu za flert, dok žene tuguju. No, u stvarnom životu, muškarci ne mogu tako lako krenuti dalje. Zašto? Zahvaljujući hormonu vazopresinu koji na to utječe. Drugo, muškarci također svoje ljubavi nazivaju svojim „domom“ (objasnit ću uskoro zašto). Znači, muškarac ne samo da gubi voljenu ženu, već i emocionalno postaje „beskućnik“. Studije su pokazale da razvedeni muškarci imaju slabiji imunitet od oženjenih i statistički su skloniji oboljenjima i bržem umiranju od razvedenih žena. (Ouch!)

Seks čini i muškarce i žene povezanima
Kriva je misao da se žena uvijek emocionalno veže sa svakime s kojime spava, dok muškarcima to emotivno nije potrebno. Istina je da seks pokreće hormone oksitocin i vazopresin u muški i ženski mozak, a vazopresin je taj koji muškarcu pomaže da se veže uz ženu. Kad je muškarac pod njegovim utjecajem, tijekom seksa sa ženom stvara takvu povezanost kao kad u životinjskom svijetu neka životinja tako potvrđuje svoj „dom“; ženski miris, boja očiju, čak i ženski stan ga „tjeraju“ na to da obožava tu ženu. Još jedan životinjski primjer: ako hrčku uštrcate vazopresin u mozak, on će trčati okolo pišajući kao lud kako bi obilježio svoj teritorij – to je samo njegov teritorij, ničiji više. Kada se to isto dogodi u muškom mozgu, žena je za njega teritorij za koji se on vezao. To se ženama ne mora svidjeti, ali to najčešće bude uzrok pojavama muške posesivnosti.

Vaš mozak misli da je vaš dečko vaša „beba“
Kada majka rodi, cervikalna i vaginalna stimulacija istog trena ispušta oksitocin u njen mozak što pridonosi njenom osjećaju nagrade i motivacije. Kada muškarac i žena imaju spolni odnos, stimulacija aktivira isti hormon u ženskom mozgu. Studije su pokazale da kada žena gleda romantične fotografije sebe i partnera i fotografije svoje djece, mozak joj preklapa emocije koje osjeća jedne s drugima. Vjerujemo da zato žene žele „babysittati“ svoje voljene, dok su muškarci ti koji se ponašaju zaštitnički.

Veličina zaista jest bitna
Znanstvenici su smatrali, a neki još uvijek i smatraju, da je jedini posao penisa da dostavlja spermu. No, zašto je onda evoluirao do toga da je dugačak? (Prosječna veličina penisa u erekciji je oko 13-14 cm, no potrebno je samo pola od toga kako bi ostali trudni.) Vjerujemo da je to jer je penisova funkcija da služi kao „okidač“ za oslobađanje oksitocina cervikalnom stimulacijom. Znači li to da muškarci sa duljim penisom imaju veće šanse da se žena zaljubi u njih? Pa, velik penis nije nužan, ali svakako može pomoći.

Ljubav je ovisnost (ali seks nije)
Ne sumnjamo da ste u zadnje vrijeme puno čuli o seksualnoj ovisnosti, posebno zahvaljujući tipovima poput Russella Branda i Davida Duchovnya, no ja mislim da se to više može nazvati opsesivno-kompulzivnim poremećajem. S druge strane, ljubav JE ovisnost. Strast opada s vremenom, no iako bivanje s njim ne predstavlja jednako snažan osjećaj zadovoljstva kao na početku veze, biti bez njega uzrokuje osjećaj gubitka i samoće.

Kada ste na pilulama, to može oslabiti njegovu „seks-vožnju“
Muškarci mogu osjetiti ovulaciju. Žene to možda ne znaju, ali njegov mozak mu šalje signale kada je pravo vrijeme za praviti dijete. Muškarcima miris žene djeluje puno više seksi za vrijeme ovulacije. Kada su žene na pilulama, ne ovuliraju, pa tako i nedostaje ono nešto seksi na ženi. Znanstvenici su istražili da striptizete koje su u ovulaciji zarade i do 90 $ više od onih koje su na pilulama.

Kada sam prvi put krenuo u ovo istraživanje sa Larryem, pomalo sam bio šokiran činjenicom koliko razni hormoni utječu na moje ponašanje. No, da to nije tako kako je, ne bi se nikada zaljubili, ne bi imali potrebu za seksom i ne bi bilo djece. Evolucijski govoreći, sva ta kemija postoji s nekim razlogom. Pa što ako nas nekada natjera da se ponašamo pomalo ludo? Ona je također dar koji nam pruža najveću sreću u životu. Stoga, samo naprijed!

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *