Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

DIVAN SUSRET VATERPOLISTA MLADOSTI I MORSKIH LAVOVA

FPD_0495Ovo je početak jedne nove, neobične emotivne priče. Vaterpolisti Mladosti rijetke slobodne trenutke između utakmica finalne serije Hrvatskog prvenstva iskoristili su za posjet i druženje s novim prijateljima, morskim lavovima Zoološkog vrta grada Zagreb – Edith, Lucom i Zagijem. Kako bi ostali u dobroj tjelesnoj formi poput njih, vaterpolisti su kalifornijskim morskim lavovima poklonili četiri lopte za vaterpolo s kojima su igrali u pobjedničkoj utakmici finala Regionalne vaterpolo lige. Trojac lavova iz Divljeg srca grada nije skrivao oduševljenje poklonom te su se odmah poigrali darovanim loptama.

Mladostaši ovim posjetom žele skrenuti pozornost na potrebu aktivnog uključivanja u zaštitu prirode kao i na rastući i zabrinjavajući problem plastike u oceanima. Ni ova vrsta nije izuzeta s popisa životinja koje svakodnevno ugibaju diljem svijeta zbog plastike koja pliva morem.

„Drago mi je da smo po prvi put imali priliku razmijeniti pokoji udarac loptom s morskim lavovima. Iako im često doniramo lopte za igru, ove su nam od velikog značaja jer smo s njima prvi puta osvojili Regionalnu vaterpolo ligu.“- izjavio je kapetan Mladosti Ivan Marcelić, dok je Lovre Miloš dodao: „Ovo su divne, tople i pametne životinje. Zajedno već danas možemo mijenjati ekosustav Zemlje. Iskreno se nadam da morski lavovi neće doći u kategoriju ugrožene vrste.“ U posjetu lavovima uz Ivana i Lovru bili su Luka Bajić i Franko Lazić.

U Zoološkom vrtu grada Zagreb žive tri kalifornijska morska lava. Mužjak Zagi kod nas je od 1995., a ženka Edith pridružila mu se 2003. godine. Njihova kćer, malena Luce, ovog će ljeta proslaviti svoj drugi rođendan. Kalifornijski morski lavovi (Zalophus californianus) žive duž zapadne obale sjeverne Amerike (od Kalifornije do Meksika, uz otočje Galapagos i u južnom dijelu Japanskog mora). Hrane se ribama i mekušcima, nekoliko puta na dan. Naši morski lavovi pripadnici su podvrste Zalophus californianus ssp. californianus koja u prirodi nije ugrožena, no u europskim zoološkim vrtovima je uključena u Europski uzgojni program (EEP).

„Hvala vaterpolistima Mladosti na daru našim morskim lavovima i potpori obilježavanju Svjetskog dana biološke raznolikosti. Taj ćemo dan u Vrtu edukativnim programom obilježiti u nedjelju – isti dan kada se Mladost bori za naslov prvaka Hrvatske. Mi ćemo reći: „Neka pobijedi bolji“, ali čini mi se da naši morski lavovi ne kriju tko im je favorit“ – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

O Edith, Luce i Zagiju brine cijeli tim ljudi: zoolozi, nutricionisti, veterinari i timaritelji. Kako je riječ o inteligentnim životinjama koje vole igre, dobrodošli su im sadržaji kojima im se obogaćuje životni prostor. Lopte im pritom pružaju neograničene mogućnosti za veselo dobacivanje, plivanje i ronjenje.

Zagrebački morski lavovi, kao dugogodišnji stanovnici Divljeg srca grada, uživaju u pažnji publike i rado im pokazuju svoje vještine plivanja, skakanja, hvatanja ribe. Sve to posjetitelji mogu doživjeti za vrijeme javnih hranjenja i tijekom programa Timaritelji pričaju, ali i saznati više o ovim velikim morskim sisavcima.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *