Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

ČOKOLADA JE DROGA: Na mozak djeluje poput opijuma

colokada_3Znanstvenici su utvrdili da čokolada u ljudskom mozgu djeluje na neurotransmiter enkefalini baš kao i derivati ​​opijuma na ovisnika.
Čini se da uvijek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, ali stručnjaci tvrde da ova divna poslastica na mozak djeluje poput opijuma. U studiji koja uspoređuje ponašanja pretilih osoba i ovisnika od droge, dokazano je da razinu kemikalije u mozgu nazvane enkefalini, endorfina sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod onih štakora kojima je dato da pojedu čokoladu.
U mozgu se enkefalini vežu za molekularne receptore osjetljive na opijatske tvari, a posljedica je smanjenje bola i javljanje ugodnih osjećaja. Autorica studije, doktorica Alexandra di Felićeantonio tvrdi da su ovim istraživanjem pronašli sličnost u funkcioniranju narkomana i pretilih osoba.

- Potpuno isto područje u mozgu snažno se aktivira kod pretilih ljudi kad vide hranu i ovisnika koji vide prizor da netko konzumira drogu – objašnjava ona.

Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može uzrokovati neke oblike halapljivosti i ovisnosti kod ljudi. Studija provedena na Sveučilištu u Michiganu i objavljena u časopisu “Current Biology” navodi da određeni neurotransmiteri mogu stvoriti intenzivan patološki razinu motivacije za poremećajem u prehrani, ovisno o drogama i sličnim kompulzivnim radnjama.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *