Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 razloga zašto se društvo boji neovisnih žena

jake_zene_1Katkad je odlazak u kino poput Beskrajnog dana: u svim filmovima žena je krhko, nesamostalno biće koje muškarac spasi i na ramenu odnese u svoju pećinu gdje će živjeti sretno do kraja života. (Možda ne baš tako, ali shvaćate poantu.) S druge strane, društvo se pravi kako ‘voli’ i ‘slavi’ neovisne žene i uči ih samostalnosti.

Stav društva prema neovisnim ženama vrlo je zbunjujući. Predano poučava mlade djevojke o važnosti razmišljanja svojom glavom i zarađivanja vlastitog novca, a kada uđu u svijet kao neovisne, sposobne i samouvjerene žene, društvo ih odbaci.

Učimo djevojke kako da budu sigurne u sebe, a tema svih pjesama koje se vrte na radiju je ‘potreba’ za muškarcem. Ohrabrujemo ih da glasno kažu svoje mišljenje, a kada to učine, namrštimo se.

Koji je pravi razlog zašto društvo ne želi ili ne može prihvatiti neovisne žene? STRAH. Najviše mrzimo ono čega se najviše bojimo, zar ne? No, zašto se bojimo neovisnih žena?

1. Zato što one ne traže dozvolu

Neovisne žene ne pitaju druge što da učine, one same odlučuju. Takve su žene u srednjoj školi i na fakultetu uvijek imale neku novu ideju za seminar i kad je bio njihov red za izlaganje, svi su se pitali ‘što je sada izmislila?’. Zašto se toliko bojimo žena koje same postavljaju pravila? Zato što se one ne boje upasti u nevolju.

2. Zato što se ne boje imati vlastito mišljenje

Neovisne žene imaju najsnažniju vrstu slobode – slobodu uma. One se ne boje iznijeti svoje mišljenje, koliko god se ono ne slagalo s mišljenjem većine. Revolucija joj je srednje ime, a njezina moralnost je neslomljiva.

3. Zato što ne trebaju vašu potvrdu

jake_zeneSamopouvjerenost neovisne žene ne temelji se na mišljenju drugih, nego dolazi iznutra. Kada se samopouzdanje ne temelji na plitkim komplimentima i potvrdama drugih nego na vlastitom mišljenju o sebi, to je prava samouvjerenost. Neovisne žene ne može poljuljati raspoloženje okoline, i to je ono što nas plaši.

4. Zato što se one ne boje uživati u vlastitoj slavi

Neovisna žena neće se skrivati pod maskom lažne skromnosti i pretvarati se da nije ponosna samom sobom kada nešto dobro napravi. Zašto tjeramo žene da omalovažavaju vlastita dostignuća? Smrznemo se kada na kompliment odgovore s ‘hvala’ umjesto s ‘ma nije to ništa’, umjesto da im na tome čestitamo.

5. Zato što su zastrašujuće, a ne zastrašene

Neovisne žene ne zastrašuje hijerarhija. U očima onih koji se služe jeftinim taktikama kako bi stekli poštovanje, ona je ‘kučka’, no ona samo shvaća da se pravi autoritet gradi na poštovanju, a ne na manipulacijama i ružnim riječima.

6. Zato što vas ne trebaju

Neovisne, pametne žene svjesne su da se neće svima svidjeti i da ih ne može svatko voljeti – i to im ne smeta. Njihovi će osjećaji s vremena na vrijeme biti povrijeđeni, no neće odustajati od svojih stavova samo zato što ih netko ne odobrava.

Takvi ljudi mijenjaju povijest.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *