Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zašto je palenta toliko zdrava?

palentaJako zdrava i ukusna, palenta se i priprema iznimno lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama 

To je jelo koji je napravljeno od  žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju iznimno pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje ljudi. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati bilo tko bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sustavom. Palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koliko je potrebno tijelu da bi normalno funkcioniralo.

Isto tako, palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sve sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti i upravo su te zdrave masnoće zaslužne za palentine “moći” koje utječu na bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer također utječe na dobro i zdravo probavljanje hrane. Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog obroka. On važi za jednu od najvažnijih žitarica na svijetu.

To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjuje dugotrajno dobrom energijom. Kukuruzno brašno velik je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. 

Također može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana. Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje.

Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju. 100 g palente sadrži oko 380 kalorija. U svom sastavu ima samo prirodne materijale tako da su i njeni ugljikohidrati lipidi pozitivni za ljudski organizam.

Palenta je odličan izbor za bebe i djecu. 

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se kombinira sa jogurtom ili nekim povrćem koje mališani vole. Još jedan od razloga zašto je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprječava nagli pad imuniteta.

Osim na crijeva i probavu, palenta djeluje kao antioksidans za cijeli organizam , a ne samo crijeva. Smanjuje kolesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i ugljikohidratima. 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *